Закъсня ли единният стандарт за зарядни в ЕС?

Усилията на ЕС да въведе единно зарядно устройство могат да се окажат закъснели (снимка: CC0 Public Domain)

Не всички са щастливи от факта, че скоро в ЕС ще има единен стандарт за зарядните устройства – USB-C ще трябва да стане общоприложим и всички производители на мобилни устройства ще трябва да направят така, че техните уреди да се зареждат чрез USB-C кабел. Може би обаче дебатът „за“ и „против“ единното зарядно е толкова закъснял, че вече е без значение.

Преди дни ЕС обяви, че вече е решено: всички нови преносими електронни устройства трябва да използват зарядно устройство USB Type-C до есента на 2024 г. Това, според ЕС, е важно, за да спести на околната среда стотици тонове е-отпадъци. Ще спести и пари на потребителите, уверява ЕС. И най-важното – ще е по-лесно за всички.

Apple е най-силно засегнатата компания, тъй като тя ще трябва да се откаже от своя специален конектор Lightning, поне що се касае до доставките в ЕС. От компанията коментираха, че изисквания като това на ЕС „спъват иновациите“.

На свой ред Великобритания обяви, че на настоящия етап „няма намерение“ да копира практиката на Европейския съюз и съответно няма да въвежда изискване за единно зарядно устройство. Съгласно споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, новата европейска регулация ще е задължителна само за Северна Ирландия. Този договор разглежда Северна Ирландия като част от единния европейски пазар, докато останалата част от Обединеното кралство се третира като територия извън единния пазар.

Дълго очаквано решение

Решението на ЕС за единното зарядно устройство всъщност се очаква отдавна. Още от началото на 2020 година се говори интензивно за уеднаквяването на зарядните устройства. Тогава представителите на Европейския парламент подканиха Еврокомисията да „накара“ ИТ производителите да възприемат единен метод за зареждане. По това време изглеждаше, че ще има дебат – USB-C или micro-USB?

Още по-назад във времето, през 2014 година, ЕС гласува Директива за радио-оборудването, която предвиждаше „опит за разработването на общо европейско зарядно устройство“. Тогава Apple възропта, че нейните устройства няма да могат да се напаснат към новата (по онова време) USB-C технология, както и че промяната би коствала на компанията около 2 милиарда долара.

Призивът от 2014 г. бе опит за надграждане на един меморандум за разбирателство, подписан още по-отдавна, през 2009 година, от редица производители на мобилни устройства, сред които Apple, Nokia, Samsung и други. С този меморандум те обещаха да осигуряват зарядни устройства, „съвместими с micro-USB стандарта“. Apple обаче се възползва от една вратичка в общата договореност, която позволява на производителите да продължат да си използват собствените зарядни стандарти, стига да осигуряват адаптер за потребителите.

Накратко, усилията за вземане на решение за единното зарядно устройство отнеха на ЕС 13 години, а при евентуалното влизане в сила на новата регулация за всички нови устройства ще станат 15 години.

Закъснели напъни

Най-вероятно за повечето производители на смартфони, смарт-часовници и друга носима електроника няма да е особен проблем да приемат USB-C за единен стандарт за зареждане. Но могат да изберат и друг път.

Apple и много от конкурентите й като Huawei и Samsung отдавна предлагат своите продукти с възможност за безжично зареждане. И все повече хора искат безжично зареждане.

Технологията е все още млада, но се развива с бързи темпове. Някои анализатори дори прогнозират, че компаниите, които в момента инвестират усилено в безжично зареждане, могат изцяло да се откажат от каквито и да било за зареждане, като в бъдещите си модели ще разчитат единствено на безжичното зареждане.

Единствената категория, където това навярно няма да е приложимо, са лаптопите и таблетите. За тях директивата предвижда също да се съобразят с единния европейски стандарт за зарядните конектори. Производителите обаче ще имат 40 месеца гратисен период след влизане в сила на новата регулация, за да модифицират новите си модели.

Коментари по темата: „Закъсня ли единният стандарт за зарядни в ЕС?”

добавете коментар...

  1. Backo

    Скоростите на зареждане традиционните методи за зареждане.

    ВЕЛИКО!

Коментар