Задължителен преход към USB Type-C в ЕС, без изключение за Apple

Потребителите в ЕС най-накрая ще могат да разчитат на единно зарядно за устройствата си
(снимка: CC0 Public Domain)

До края на 2024 година всички продавани в ЕС мобилни устройства трябва да имат задължителен порт за зареждане USB Type-C, а през 2026 г. тази норма ще обхване и лаптопите. Изискването се въвежда във връзка с приет закон, за който гласуваха 602 парламентаристи (13 против, 8 въздържали се), става ясно от изявление на Европарламента.

Според закона, на европейските потребители вече няма да се налага да купуват ново зарядно устройство заедно със следващата си джаджа: цялата малка и средна електроника ще получи единен порт. Нормата важи за телефони, смартфони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки с микрофон, преносими конзоли и високоговорители, електронни книги, клавиатури, мишки, преносими навигатори и лаптопи.



Ако устройството се зарежда чрез кабел и има мощност от 100 W, тогава трябва да разполага с USB Type-C конектор за зареждане. Освен това всички джаджи, които поддържат бързо зареждане, също са обект на стандартизация, така че зарядните устройства да са напълно съвместими. Самите зарядни устройства ще имат специални обозначения, което ще улесни избора на потребителя.

Но парламентаристите няма да спрат дотук. Като се има предвид колко активно се разпространяват технологиите за безжично зареждане, до края на 2024 г. Европейската комисия ще се споразумее за единни изисквания за оперативна съвместимост на такива устройства. Това ще помогне да се избегнат отрицателното въздействие върху околната среда и т.нар. ефект на технологична „изолация“, при който потребителят е зависим от един производител.

Европейският парламент е убеден, че новият закон ще помогне на потребителите да спестят до 250 милиона долара годишно от закупуване на ненужни зарядни устройства – те генерират 11 000 тона електронни отпадъци за една година.

В близко време приетият закон ще бъде одобрен и публикуван в официалния вестник на ЕС, като ще влезе в сила 20 дни след това. На страните от ЕС ще бъдат дадени 12 месеца, за да приведат местното законодателство в съответствие с документа, а още 12 месеца ще отнеме преходният период.

Половината от зарядните устройства за мобилни телефони през 2018 г. бяха оборудвани с USB micro-B конектор, 29% с USB Type-C, а други 21% с патентования Apple Lightning. Това показват резултатите от проучване през 2019 г., проведено от Европейската комисия, припомня Ройтерс.



Новият закон ще засегне най-вече Apple, която упорито се съпротивлява на преминаването към единен стандарт USB Type-C в своите айфони. Компанията все още използва собствения Lightning, който дебютира през 2012 г. с iPhone 5. В същото време всички останали основни производители използват USB Type-C в смартфоните си, с изключение на най-евтините модели.

Коментар