Великобритания въведе дигитално „право на работа“

Британските фирми ще могат да разчитат на система за цифрова идентификация, за да проверяват дали кандидатите за работа са легални (снимка: CC0 Public Domain)

Във Великобритания влязоха в сила насоките на правителството за дигиталното „право на работа“. Това означава, че бизнесите ще могат да разчитат на система за цифрова идентификация, която да проверява дали кандидатстващите за работа могат законно да работят в Обединеното кралство.

Насоките бяха въведени на 6 април 2022 г. Те официално влязоха в сила на 1 октомври 2022 г. Сега работодателите ще могат да наемат нови служители, като използват само проверка на цифровата самоличност – или като се срещат с кандидатите лице в лице.

Правителството в страната създаде рамката за „доверие в цифровата идентичност“ с помощта на група доставчици на услуги за цифрова идентичност (IDSP), от които фирмите могат да избират. Одобрени са общо 16 фирми.

В насоките на правителството се казва, че дигиталните проверки „ще помогнат за поддържане на дългосрочни работни практики след пандемията, ще ускорят процеса на набиране и адаптиране на нови служители, ще подобрят мобилността на служителите и ще повишат сигурността на проверките“.



„Въпреки че няма да е задължително за работодателите и наемодателите да използват сертифициран IDSP за целите на проверките, Министерството на вътрешните работи препоръчва на работодателите и наемодателите да използват сертифициран IDSP“, се казва в насоките.

Коментар