Емотикона призната за подпис при сключване на договор 

Емотиконата с вдигнат палец влезе в необичайната роля на подпис при сключване на договор 
(снимка: CC0 Public Domain)

Начините за идентификация на хора и юридически лица стават все по-разнообразни с напредъка на технологиите. Освен широко наложения в практиката електронен подпис, навлизат и други, необичайни решения като емотиконите, например. 

Съд в Саскачеван, Канада, постанови, че емоджито е законният еквивалент на подпис. В конкретния случай, който се явява прецедент, местен фермер e осъден да плати сумата от 61 442 долара за неизпълнени задължения, съобщи Гардиън.

Съдията постановява, че емотиконата “вдигнат палец” се счита за равносилен на истинския подпис. Според него, съдът трябва да се адаптира към “новата реалност” в начина, по който хората общуват помежду си.

Неотдавнашно решение на съда в Саскачеван се занимава с необичаен съдебен процес. През март 2021 г. купувач на зърно изпраща писмо до списък от потенциални клиенти, в което се казва, че компанията му възнамерява да закупи 86 тона лен на цена от около 12,73 долара за бушел.

Купувачът Кент Микълбъро комуникира с фермера Крис Ахтер чрез смартфон и му изпраща екранна снимка на текста на договора за доставка на лен през ноември същата година, като го моли да потвърди споразумението в съобщението.

Ахтер отговаря с емоджи „палец нагоре“, но не изпраща лена в рамките на предвидения срок, като същевреченно цените се повишават. Спорът прераства в съдебен процес, по време на който купувачът твърди, че емоджито всъщност е потвърждение на условията на договора. Самият продавач настоява, че неговото емоджи може да служи само като потвърждение, че е получил съобщението и че не е имал време да проучи текста на договора.

По време на съдебното производство адвокатът на продавача се противопоставя на неговия кръстосан разпит, целящ да установи дали Ахтер разбира значението на символа “вдигнат палец”. Представителят на ответника настоява, че фермерът „не е експерт по емотикони“.

Съдия Тимъти Кийн, който използва онлайн речника dictionary.com по време на процеса за дефиниция на съответния символ, признава, че емоджито е нетрадиционен начин за подписване на документ, но в този случай то напълно е изпълнило функцията си.

Той също така отхвърля опасенията на защитата, че ако бъде разрешено символът с вдигнат палец да се използва като подпис, това ще отвори много възможности за интерпретация на използването на други емотикони – например за ръкостискане и юмручен удар. В окончателното решение съдията постановява, че съдът не може (и не трябва) да се опитва да спре разпространението на технологиите и общото използване на емотикони.

„Това изглежда е новата реалност на канадското общество и съдилищата трябва да са готови да посрещнат новите предизвикателства, които могат да възникнат във връзка с използването на емотикони и подобни варианти“, заключава съдията.

Коментар