Гласуват през май закона за единното зарядно

ЕП се ангажира да превърне интерфейса USB Type-C в стандарт за зарядните устройства
(снимка: CC0 Public Domain)

През май Европейският парламент ще гласува закона за единен конектор на зарядните устройства за мобилни телефони. Инициативата беше подкрепена от ресорната комисия на ЕП, а следващия месец законопроектът ще бъде подложен на гласуване.

Преди повече от десетилетие Европейската комисия предложи да се въведе изискване за единен интерфейс на зарядни устройства за мобилни телефони – тогава агенцията се надяваше, че участниците на пазара самостоятелно ще изберат общо решение.

Производителите обаче не можаха да се споразумеят и миналата година Комисията беше принудена да подготви съответен законопроект. Сега той беше подкрепен от комисията на Европейския парламент по вътрешния пазар и защитата на потребителите, съобщи Ройтерс.

Повечето съвременни смартфони с Android са оборудвани с USB-C портове, докато iPhone на Apple използва собствен Lightning интерфейс. В същото време повечето смартфони, продавани в Европа, работят с Android.

Ето защо Европейският парламент се ангажира да превърне интерфейса USB Type-C в стандарт за електронните продукти, вкл. телефони, таблети, слушалки, електронни четци, лаптопи с ниска мощност, клавиатури, компютърни мишки, смарт часовници и електронни играчки.

Apple очаквано не е съгласна с тази позиция и смята, че европейската инициатива ще бъде възпиращ фактор за иновациите и ако потребителите бъдат принудени да купуват нови зарядни устройства, това ще увеличи електронните отпадъци.

Коментари по темата: „Гласуват през май закона за единното зарядно”

добавете коментар...

  1. 112

    Огризката няма да се оттърве.

Коментар