Европа е готова за единно мобилно зарядно

Мобилни телефони с универсално зарядно устройство могат да се появят на европейския пазар още в началото на 2011 година. Органите по стандартизация CEN- CENELEC и ETSI вече са готови с хармонизираните стандарти, необходими за производство на мобилни телефони, съвместими с общото зарядно устройство, съобщи Европейската комисия.

Преди няколко години Европейската комисия започна процес по уеднаквяване на мобилните зарядни, като прикани големите производители на телефони да се договорят по този въпрос.

Несъвместимостта на зарядните устройства за мобилни телефони създава сериозно неудобство за потребителите и ненужни отпадъци. По тази причина Комисията поиска производителите да предложат доброволен ангажимент за разрешаване на този проблем, вместо това да стане чрез приемане на съответното законодателство.

През юни 2009 година водещите играчи в сектора, вкл. Nokia, Apple, Samsung, Sony Ericsson, LG, Motorola, Alcatel, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, NEC, Qualcomm, RIM, Texas Instruments и Atmel подписаха споразумение, съгласно което в рамките на две години стандартизираните мобилни телефони да доминират на пазара.

Взето беше също решение универсалните зарядни да използват интерфейс microUSB.

След сключване на договора между производителите, ЕК възложи на стандартизаращите органи да задвижат необходимите процедури и решения. Тази седмица бяха официализирани всички документи и новите телефони с универсално зарядно вече могат да се продават на пазара.

Внедряването на единно зарядно ще окаже благотворно влияние върху екологията, смятат представители на Комисията, ангажирани в управлението на промишлеността и предприемачеството.

В момента всяко европейско семейство има цяла колекция от зарядни устройства, които след време отиват на боклука. Универсалното зарядно ще елиминира този проблем.

Същевременно, производители от компютърната индустрия също излязоха с инициатива за създаване на единно зарядно за мобилни компютри. Според анализатори обаче, подобно начинание има минимални шансове за успех.

Коментар