Как да изберем правилния Android смартфон

Изборът на смартфон не е най-лесното нещо на света при това огромно разнообразие
(снимка: CC0 Public Domain)

Разнообразието от Android смартфони е огромно, което прави избора труден. Без значение колко пари сте готови да похарчите, можете да си купите устройство, от което ще сте напълно доволни.

Ако имате неограничен бюджет, можете да направите покупката по най-простия начин – отидете в магазина и вземете най-скъпия телефон с мисълта, че той е най-добрият. В много отношения той наистина няма да има равен на себе си, но такова „чудовище” има своите недостатъци. Ето защо е добре да следвате някои препоръки за оптимален избор.

Какъв да бъде размерът на екрана?

С много неща трябва да се съобразявате при покупка на нов смартфон, но всичко започва с дисплея. Това е компонентът, с който взаимодействате повече от всичко друго, така че трябва да вземете телефон с екран, който харесвате, отбелязва Androidinsider. Важно е да имате предвид разделителната способност и честотата на опресняване на дисплея, но не на последно място и неговия размер.

Вземете например Galaxy S21 Ultra. Той има един от най-големите дисплеи и е чудесен за гледане на филми, игри и сърфиране в мрежата. По същество всяко потребление на съдържание изглежда по-добре на по-голям дисплей, защото колкото повече място имате, толкова по-лесно ще преглеждате съдържанието. Но такива устройства са и по-неудобни за използване, включително поради факта, че телефоните с голям екран са по-тежки.

Има по-компактни модели, като Samsung Galaxy Z Flip 3 и Asus ZenFone 8. Те са много по-лесни за управление и могат да се използват с една ръка, но не са най-неудобните за гледане на филми.

Екранът е сред най-важните при избора на смартфон – свързан е с удобството
(снимка: CC0 Public Domain)

И, разбира се, има много телефони, които попадат някъде между тези две крайности. Затова си струва да отидете в магазина и да видите лично телефона, който ви интересува, преди да го купите. Няма да ви съветваме за точния размер – това е избор според вашето разбиране за комфорт и удобство.

Актуализация на софтуера

Лесно е да се сравняват дисплеи, процесори и камери, но също толкова важна е актуализацията на софтуера. Android непрекъснато се развива и става все по-добра платформа, но за съжаление само някои смартфони имат осигурена софтуерна поддръжка за години напред.

Производители като Google, Samsung, Nokia и OnePlus поддържат телефоните си дълго време и пускат подходящи актуализации за Android. Повечето нови модели от среден и висок клас получават актуализации в рамките на три години след пускането им. Актуализациите за сигурност също излизат по-дълго отколкото при други брандове.

Но има производители, които пускат актуализации само за 1 година, което не е добър подход към клиентите. Колко важно всъщност е телефонът да получава актуализации на софтуера? В крайна сметка зависи от това колко ви се иска да имате всички нови функции на Android. Рано или късно поддръжката на вашето устройство ще спре, но нека бъде възможно най-късно.

Колко камери и мегапиксели да има смартфонът?

През последните няколко години се наблюдава тенденция сред някои смартфон компании да инсталират камери на своите устройства на принципа „по-голямо е по-добре”. Битува мнение, че колкото повече са камерите, толкова по-добре, но това не е вярно.

Например, OnePlus 9 има 48MP основна камера, 50MP ултра широкоъгълна камера и 2MP монохромна портретна камера. В сравнение с по-малките 12,2MP камери на Pixel 5a, може да се предположи, че OnePlus 9 прави по-добри снимки, но това не винаги е така.

Наличието на тези допълнителни сензори е добре, ако са с много високо качество. Но често се инсталират допълнителни модули само за количество. А за да поддържат цената на приемливо ниво, производителите го правят за сметка на качеството на останалите модули.

Броят на камерите и мегапикселите не винаги е определящ за качеството на снимките
(снимка: CC0 Public Domain)

Същото и с мегапикселите. Техният брой показва яснотата на картината, но само ако тези пиксели са добри. Само по себе си намаляването на пиксела (за да се поберат повече от тях на същия размер на матрицата) води до увеличаване на шума и ако е избран нискокачествен сензор още при производството, тогава снимките определено няма да са по-добри.

Трябва ли да си купите телефон с голяма батерия

Животът на батерията не е най-интересната тема при разговори за смартфони, но тя е един от най-важните компоненти. Вашият телефон може да има най-добрия дисплей и процесор, но ако не издържи до края на деня, тогава кой има нужда от всичко това?

Има едно негласно общо правило. Ако купувате телефон с Android, тогава капацитетът трябва да бъде най-малко 4000 mAh. Тъй като смартфоните преминават към по-големи дисплеи с по-висока честота на опресняване, те се нуждаят от все повече и повече енергия.

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че колкото по-продуктивен е телефонът, толкова по-голяма е батерията, от която се нуждае. Но с увеличаване на размера на батерията се увеличават и размерът и теглото на телефона. В крайна сметка батерията е най-тежката част от дизайна. Също така смартфоните с голям екран винаги имат по-голяма батерия, но няма да получите пропорционална печалба в автономността, поради по-голямата консумация от увеличения екран.

„Малките” функции

Има няколко малки функции, които лесно могат да бъдат пренебрегнати при избора на нов смартфон. Такава например е NFC технологията (Near Field Communication).

NFC чип. Повечето телефони имат такъв чип, който ви позволява да плащате с вашия смартфон и бързо да установявате връзка с джаджи, които също го имат. Имайте предвид, че дори скъп модел телефон може да няма такъв чип, затова проверете тази точка, преди да купите.

Водоустойчивост. Друга спецификация, за която трябва да внимавате, е рейтингът IP67 или IP68. Това е „печат” за защита, който носят много телефони и който показва, че устройството е тествано за устойчивост на вода и прах. Но имайте предвид, че ако попадне вода вътре в телефона, най-вероятно ще ви бъде отказан гаранционен ремонт. Запомнете това. Не трябва да потапяте смартфона си във вода, но може да сте по-спокойни за дъждовните капки. Дори сериозната защита се третира по-скоро като застраховка от пръски, но определено не се препоръчва плуване с такъв телефон.

„Малки” неща като наличието на аудио порт могат да значат много за изживяването
(снимка: CC0 Public Domain)

Жак за слушалки. Трябва да обърнете внимание и на една тенденция, която се наблюдава в света на смартфоните от няколко години – смъртта на жака за слушалки. По-голямата част от новите телефони, които излизат днес, вече нямат порт, но все още някои „несъгласни” производители продължават да го предлагат. Безжичните слушалки не са много скъпи, но ако аудио конекторът е важен за вас, имайте това предвид при избора на смартфон

USB Type-C. Опитайте да изберете телефон с USB Type-C конектор за зареждане. Така ще имате повече гъвкавост и можете да зареждате повече устройства с един кабел.

След като сте наясно с всичките си технически предпочитания, остава да изберете модел в рамките на приемливия ценови диапазон. Основното нещо е правилно да приоритизирате за себе си важните неща и тогава ще направите и правилния избор.

Коментар