Топ тенденция: Облак навсякъде, дори с AI

Тенденцията на преход към облака беше видима и преди пандемията, сега се ускори
(снимка: CC0 Public Domain)

Популярността на облачните изчисления нарасна значително в резултат на пандемията. Анализаторите от Gartner очертават няколко основни тенденции в този сектор – повсеместно разпространение на изчислителните облаци, поява на регионални екосистеми, декарбонизация и автоматизация на управлението с помощта на инструменти с изкуствен интелект.

Облак навсякъде”

Основната тенденция, посочена от Gartner, е проникването на облаците във всички сфери на живота, бизнеса и публичния сектор. Тенденцията на преход към облака беше видима още преди пандемията, но тя значително ускори приемането на публичните облаци като гръбнак на корпоративната инфраструктура, дори и от бизнеси, които преди това твърдяха, че не могат да си позволят облака по една или друга причина.

И след края на пандемията значението на облачните системи за поддържане на процеси на дистанционно сътрудничество няма да намалее. Освен това са необходими мощни облачни платформи за поддържане на нововъзникващи иновации като периферни изчисления, 5G интернет на нещата, мобилно банкиране и телемедицина.

В резултат на това търсенето на облачни услуги ще расте бързо. Gartner прогнозира, че публичните облачни разходи ще нараснат с повече от 25% през 2021 г. и с над 20% през 2022 г. А през 2026 г. разходите за публични облаци ще надхвърлят 45% от всички корпоративни ИТ разходи, спрямо по-малко от 17% през 2021 г.

Възникване на регионални облачни екосистеми

Нарастващата фрагментация на геополитическото регулиране, протекционизмът и необходимостта от спазване на изискванията на индустрията водят до създаване на регионални и специфични облачни екосистеми. Това е особено важно за компаниите във финансовия сектор, както и за държавни организации и предприятия, за които е важно да намалят вероятността от проблеми при работа извън страната си.

Регионите, които не са в състояние да създадат или поддържат свои собствени облачни екосистеми, няма да имат друг избор, освен да използват „чужди” платформи, прибягвайки до законодателни мерки за поддържане на определено ниво на контрол върху доставчиците.

Загрижеността сред политиците, академичните среди и доставчиците на технологии в тези региони нараства, което води до инициативи като GAIA-X (проект, който има за цел да създаде следващо поколение европейска инфраструктура за цифров суверенитет и иновации едновременно).

Облаците ще станат зелени

Почти половината от висшите ръководители, анкетирани от Gartner през 2021 г., вярват, че усилията за смекчаване на изменението на климата ще имат значително въздействие върху техния бизнес. Доставчиците на облачни услуги отговарят на тази тенденция, като поставят все по-високи цели за намаляване на въглеродния отпечатък на своите центрове за данни.

Това ще създаде много проблеми за оперативните мениджъри, но Gartner смята, че доставчиците нямат голям избор. Най-вероятно през следващите няколко години ще се появят нови критерии за устойчивост на бизнеса, които ще включват и „климатични” компоненти. Следователно изборът на доставчик на облачни услуги ще се извършва, като се взима предвид наличието на „зелени” инициативи за намаляване на емисиите.

Облачната инфраструктура ще се управлява от AI

Gartner очаква широко възприемане на напълно управляван изкуствен интелект и облачни услуги с възможност за машинно обучение от доставчици на хипермащабна клауд инфраструктура. Това бързо ще премахне оперативната тежест, свързана с традиционните I/O роли в публичния облак.

Според анализаторите, инфраструктурата ще стане програмируема, а работата ѝ ще бъде автоматизирана. Тя ще изисква много по-малко „ръчна” намеса за функционирането си и в рутинното администриране, отколкото старата, „наследена” инфраструктура.

Коментари по темата: „Топ тенденция: Облак навсякъде, дори с AI”

добавете коментар...

  1. Точен

    Съгласен съм със “123”, идеята на Интернет е той да бъде ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНА мрежа… Но в момента, където и да отидеш, те следят чрез third-party cookies и тем подобни лайна.

  2. 123

    Хм, целият хостинг отива в 3-5 фирми. Дали е добре? Идеята на Интернет беше точно противоположна…

Коментар