Хипермащабируеми центрове за данни опасват планетата

Всяка една от 20-те водещи облачни и интернет компании разполага средно с 22 големи центъра за данни (източник: CC0 Public Domain)

Водещите оператори на хипермащабируеми центрове за данни са увеличили приходите си средно с 24% през миналата година, а капиталовите им вложения в собствена инфраструктура са нараснали с над 40%, сочи анализ на Synergy Research Group.

Огромните средства, влагани в строителство и оборудване, доведоха до ръст от 11% в броя на хипермащабируемите центрове за данни през 2018 г., като броят им вече достига 430. Анализаторите очакват ръстът в сектора да продължи в близките години, тъй като в момента са в процес на изграждане още 132 големи центъра за данни.

Сред регионите, в които се откриват нови мощности за обработка на данни, се отличават Азиатско-Тихоокеанският и ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка), но най-голямо място за хипермащабируеми центрове за данни остават САЩ. На американска територия са разположени около 40% от всички дейта центрове, поддържащи работата на облачни и интернет услуги.

Китай, Япония, Великобритания, Австралия и Германия също са популярни дестинации за операторите на хипермащабируеми центрове за данни. В тези държави се намират около 30% от всички подобни обекти.

През миналата години нови мощности бяха пуснати в 17 различни държави, но най-много – в САЩ и Хонконг. Сред най-активните оператори са Amazon и Google, които заедно са пуснали над половината от всички нови центрове за данни.

Анализът на Synergy Research Group се базира на данни за дейността на 20-те най-големи доставчици на облачни и онлайн услуги, вкл. SaaS, IaaS и PaaS, както и на операторите на системи за търсене, социални мрежи, интернет магазини и геймърски платформи.

Всяка от 20-те водещи компании разполага средно с 22 големи центъра за данни. Най-големи мрежи от дейта центрове имат облачните доставчици Amazon, Microsoft, Google и IBM. Техните обекти са разположени в 55 държави по света, в три от основните региони – Северна и Латинска Америка, Азиатско-Тихоокеански регион и ЕМЕА.

Коментари по темата: „Хипермащабируеми центрове за данни опасват планетата”

добавете коментар...

  1. скайфакингнет

    така е, не да се влагат пари в обучения на млади кадри, за да може най-сетне да отлетим в космоса, да живеем по-добър здравословен живот с хубави храни), и да се скопят всички мангали… а те в какво? в центрове да си ги завр.. там де слънце не грейва често!

Коментар