Европарламентът одобри закона за цифровите услуги

Нов закон определя отговорностите на ИТ компаниите за съдържанието в интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейският парламент одобри в четвъртък Закона за цифровите услуги (DSA). Новият законодателен пакет е наследник на Директивата за електронната търговия, приета през 2000 г. Той има за цел да приведе законодателството на ЕС в съответствие с настоящото състояние на цифровата ера, което се промени значително през последните години.

Законът за цифровите услуги определя отговорностите на технологичните компании във връзка с борбата с незаконното съдържание в онлайн платформите и предвижда система от наказания за нарушаването му. В хода на работата по него само миналия месец на пленарните заседания на Европейския парламент бяха предложени 136 изменения в текста на закона.

Някои от ключовите елементи на новия закон са забрана за използване на чувствителни лични данни и данни на непълнолетни за рекламни цели, забрана за използване на подвеждащи тъмни схеми и забрана за използване на чувствителни данни за проследяване на потребителите, отбелязва TorrentFreak.

Технологичните компании вече ще трябва да реагират по-бързо на сигнали за онлайн злоупотреби. Законът предвижда отговорност на фирмите за техните решения и позволява те да бъдат обжалвани.

Говорейки преди гласуването, изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Маргрете Вестагер каза, че DSA има за цел „да направи интернет по-безопасен за гражданите, като ги защити от незаконно съдържание, включително несигурни или неразрешени продукти, като същевременно гарантира свободата им на изразяване онлайн”.

Приетият от Европейския парламент законопроект не е окончателен. Той ще служи като отправна точка за тристранни преговори с Европейския съвет и Европейската комисия, по време на които могат да бъдат приети допълнителни изменения.

Коментари по темата: „Европарламентът одобри закона за цифровите услуги”

добавете коментар...

  1. freezing123

    Точен коментар на eSS

  2. eSS

    ЕС е болен англо-сЕксонски съюз, който само обезличава държавите, морала, културата и развитието и суверенитета на членките си!
    Аз откакто сме в ЕС положително освен възможността за пътуване не съъм видял, но виж видях как се скапа икономиката,как взехме заеми, които увеличиха външният ни дълг, как дадохме на концесия де що имаше работещо предприятие, а тези, които печелеха бяха приватизирани и затворени и изобщо да ви …..в демагогията …опс демокрацията, в която пак партиите диктуват, а не народа….

Коментар