Китай изгражда сателитна 5G мрежа по-бърза от Starlink

Китай се включва на пълна скорост в надпреварата за сателитен интернет
(снимка: GalaxySpace)

Китайският стартъп GalaxySpace изпрати партида комуникационни спътници до един от космодрумите в страната, за да започне разгръщане на глобална сателитна мрежа 5G. Това ще бъде първата сателитна връзка по рода си, със скорости за предаване на данни около пет пъти по-високи от терминалите Starlink на SpaceX.

Според разработчиците, по-високата скорост и ниската латентност ще позволят ограничаване на броя на спътниците в съзвездието и ще осигурят на Китай конкурентно предимство. Все пак не става въпрос само за бизнес, отбелязва South China Morning Post.

Бъдещото бойно поле са данни, данни и още данни. Мрежата Starlink се изгражда с оглед нуждите и на американската армия. Китай не иска да отстъпва на съперника и подготвя собствена версия на глобална сателитна интернет мрежа. GalaxySpace ще има около 1000 спътника, което е десет пъти по-малко от мрежата на Starlink.

Поддържайки 5G технология, терминалите на GalaxySpace ще работят със скорост над 500 Mbps. За сравнение, терминалите на Starlink предлагат в момента скорости около 110 Mbps, въпреки че компанията обещава да ги увеличи до 500 Mbps с течение на времето и дори да поддържа 6G стандарта, когато се появи до 2030 г. или по-късно.

По-високите скорости не са единственото предимство на съзвездието от сателити GalaxySpace. Компанията твърди, че нейните спътници са много по-евтини за производство и лесно може да конкурира предложенията на Starlink. Частни фирми участват в производството на компоненти за 5G спътниците, в резултат на което разходите са намалени с 80%.

Експерименталният 5G комуникационен спътник вече е тестван в реални условия на експлоатация. По-специално, проверено е тясното място – вероятността от загуба на комуникация при лоши метеорологични условия. На практика, дори при най-лошо време с обилни валежи връзката не е прекъсвала, а скоростта е останала поне 80 Mbps.

Зад стартъпа GalaxySpace стоят редица китайски учени и научни институции, което е норма за подобни проекти. Основните клиенти на глобалните сателитни 5G мрежови услуги обаче ще бъдат правителствените агенции и военните на Китай.

Коментари по темата: „Китай изгражда сателитна 5G мрежа по-бърза от Starlink”

добавете коментар...

  1. Българин

    Старлинк на Мъск е боклук. Няколко колеги в чужбина го ползват и са много недоволни. Прекъсва постоянно, не могат една конферения нормална да направят. А се плаща доста долари на месец в сравнение с нормален широколентов интернет.
    Дано китайския да е по-добър.

  2. Аз съм

    Бъдещото бойно поле са данни, данни и още данни. Мрежата Starlink се изгражда с оглед нуждите и на американската армия

  3. Up

    Някой обърна ли внимание че Китайска система е за държавно/ военно ползване а на Мъск в основата е цивилно потребление.

  4. Ники

    Дали имат ракета от старо желязо като на Мъск ли? Аз много уважавам Елон Мъск, точно защото като му кажат “това не е за твоята уста лъжица” той казва А, така ли? и го прави.
    Но все пак говорим за Китай, не за Северна Корея.

  5. Ъхъ

    Май не си наясно коя държава е с най-голям ресурс в света,айде вече да се образовате поне малко тролчета

  6. мхм

    а имат ли аналог на ракетите на мъск или ще пращат по 5 сателита на година?

Коментар