Предстои истински бум в сателитния интернет

Броят на сателитите за интернет ще нарасне няколко пъти в близка перспектива
(снимка: CC0 Public Domain)

Компанията на Джеф Безос Amazon е поискала разрешение от американските комуникационни регулатори да изведе в орбита повече от 4538 допълнителни сателита, които трябва да бъдат част от проекта на компанията да доставя широколентов интернет по целия свят. Boeing е поискала да качи над 5000 спътника, а друга фирма на име Astra Space се готви да доставя интернет чрез над 13 000 апарата.

По-рано Amazon разкри плановете си да вложи най-малко 10 милиарда долара за вдигането на 3236 спътника в орбита в рамките на своята програма Project Kuiper, припомня Wionews. Късно в четвъртък компанията е потърсила от американската Федерална комисия по комуникациите (FCC) одобрение за разполагане на общо 7774 спътника за проекта.

Искането на Amazon обаче е било едно от общо девет заявления, подадени в рамките на крайния срок, определен от FCC, търсещи разрешение за общо над 35 000 нови сателити. Това е повече от седем пъти повече от броя на спътниците, които кръжат днес в небето. Бройката не включва близо 30 000 допълнителни спътника, предложени от лидера в сегмента – SpaceX, която вече е изстреляла повече от 1700 спътника Starlink.

Компаниите, подали документи за одобрение на FCC в четвъртък, включват Boeing, която предложи още 5789 комуникационни спътника, след като на 3 ноември получи разрешение за вдигането на 147 спътника. Друга фирма на име Astra Space е поискала разрешение за 13 620 спътника за мрежа, която компанията описва като „комуникационни услуги, приложения за околната среда и природни ресурси и мисии за национална сигурност”.

Коментари по темата: „Предстои истински бум в сателитния интернет”

добавете коментар...

  1. :o)

    и всичко това е борба за щатския пазар…няма някой да осигурява интернет за камбоджа примерно… 🙂

  2. Toncho

    И доди от тука и той доди от там и пърррр…

Коментар