Авиогигант ще изгражда сателитна мрежа за интернет

Конкуренцията в бизнеса със сателитен интернет се засилва с влизането на Boeing
(снимка: CC0 Public Domain)

Boeing може би ще се окаже конкурент на доставчици на сателитен интернет като SpaceX и Amazon. Компанията получи разрешение да изгради „съзвездие” от сателити за излъчване на широколентов интернет. Мрежата ще обслужва домашни, бизнес- и държавни клиенти в САЩ и по света.

Авиогигантът не разкрива кога ще стартира своята сателитна мрежа или какви възможности ще предложи тя. Boeing обаче ще работи на много по-големи височини от Starlink на SpaceX, отбелязва Engadget. По-голямата част от съзвездието, 132 спътника в ниска околоземна орбита, ще летят на височина от 1055 км.

Междувременно партида от 15 негеостационарни орбитални спътника ще работи на по-голяма височина – между 27 300 и 44 200 км. Това може да увеличи забавянето на сигнала.

Проектът се разработва от дълго време. За първи път Boeing поиска одобрение за него през 2017 г., припомня Ройтерс. Фирмата срещна известна съпротива от конкуренцията – през 2019 г. SpaceX призова щатската комисия по телекомуникациите или да ограничи, или напълно да отхвърли плановете на Boeing заради потенциал за „вредна интерференция”.

Видимо е, че авиогигантът се стреми да се качи на бързия влак, на който вече пътуват компании като Amazon, SpaceX, OneWeb. Заинтересованите от тази надпревара трябва да побързат, защото проектите на вече действащите компании се развиват бързо.

От друга страна, сателитната широколентова връзка може да помогне на Boeing да се възползва максимално от космическото си звено и да смекчи въздействието от закъснения на проекти или други проблеми в бизнеса си.

Коментар