И Microsoft ще прави метапространство

Личните аватари са първа стъпка в популяризиране на системата на Microsoft
(илюстрация: видео на Satya Nadella / Twitter)

Изведнъж всички ИТ компании заговориха за метапространството – и Microsoft няма да остане по-назад: компанията направи първата си крачка към въвеждането на технологията. Засега тя се прицелва в офисния живот.

През първата половина на следващата година потребителите на софтуера за сътрудничество Teams ще могат да се появяват в онлайн видеоразговорите чрез свои аватари – анимирани образи, съобщи TheNextWeb. Дистанционно работещите ще могат да използват своите виртуални репрезентации, за да посещават виртуални работни срещи.

Първите стъпки на Microsoft за смесване на виртуалния и физическия свят са скромни в сравнение с експанзивната визия на някои други технологични корпорации. Планът на Microsoft обаче стъпва на основна технология, известна като Mesh, която фирмата разкри по-рано тази година. Нейната задача е да обработва много по-сложни виртуални взаимодействия на различни видове хардуер – от компютри до слушалки за виртуална реалност.

Ръководителите на Microsoft виждат приемането на личните аватари като първа стъпка в популяризиране на системата, при която работниците ще се чувстват все по-комфортно с новите форми на виртуално взаимодействие. „Имайки 250 милиона потребители по света, които използват Teams, ние въвеждаме аватарите и това ще бъде първият истински елемент на метапространство, който изглежда реален”, каза Джаред Спатаро, ръководител на Teams.

Компанията заяви още, че ще интегрира останалите свои софтуери за производителност в новите виртуални изживявания. Това ще позволи на работниците да правят неща като разглеждане на PowerPoint презентации в метапространството.

Мотивацията за въвеждане на новия вид цифрово взаимодействие произтича от предизвикателствата, пред които са изправени компаниите при хибридната работа, тъй като някои служители се връщат да работят по офисите, докато други избират да работят дистанционно, коментира Спатаро.

Собствено проучване на Microsoft е показало, че използването на лични аватари предава усещането за „присъствие”, което прави срещите по-ангажиращи. Същевременно това освобождава работниците от необходимостта да се появяват постоянно пред камерата. Тези служители, които са присъствали на среща, в която някой друг се е появил чрез свой аватар, са по-склонни да използват технологията.

Компанията заяви, че ще използва изкуствен интелект, за да накара устните на образите-аватари да изглежда сякаш изричат думите, казвани от реалния човек. Същият AI ще добавя изражения на лицата и жестове с ръце.

Първата демонстрация на наченките на „метапространство” в Teams отнесоха известни критики за това, че аватарите са „без крака”. Фигурите представляват костюмирани човечета с лица и ръце, но „телата” им липсват от кръста надолу. Това направи силно впечатление на първите потребители на платформата.

От Microsoft обаче обясниха, че „това са само 2D аватари” и че в реалната версия на метапространството всички анимирани образи ще си имат крака.

Коментари по темата: „И Microsoft ще прави метапространство”

добавете коментар...

  1. :o)

    Това го измислиха преди много години. Играта “Second life”.
    Целта е да вкарат всички по дупките вкъщи да вегетират, да плащат данъци и да съществуват, не да живеят 🙂

  2. Гост

    Скучна тъпотия, чудят се за каква глупост да прахосват пари вместо да е в нещо смислено.

  3. Българин

    Това Avaya го имаше преди 10 години…

Коментар