Tesla „отваря” своите зарядни станции за други електромобили

Зарядните станции на Tesla ще станат достъпни и за собствениците на други електромобили
(снимка: CC0 Public Domain)

Tesla разполага с повече от 25 000 устройства за „суперзареждане” на електромобили, което прави нейната мрежа най-голямата в света. Сега компанията реши да отвори своите станции за зареждане и на други електромобили.

Изпълнението на пилотната схема ще започне с 10 локации в Нидерландия като част от усилията на Tesla да ускори навлизането на електрическите превозни средства. Производителят на автомобили се надява впоследствие да разшири схемата „из целия свят”.

„Винаги сме имали амбиция да отворим мрежата от зарядни станции за електромобили, които не са на Tesla, и по този начин да насърчим повече шофьори да използват електрически коли”, казва говорител на Tesla, цитиран от BBC. „Този ход съответства на нашата мисия да ускорим прехода на света към устойчива енергия”.

Зарядните устройства ще работят с всеки електрически автомобил, който разполага с порт за комбинирана система за зареждане (CCS). Такива системи се използват от много от световните производители.

Шофьорите на електромобили, които не са Tesla, но искат да използват някоя от станциите за зареждане на компанията, ще трябва да изтеглят нейното приложение и да си създадат профили. След това ще могат да търсят конкретни локации.

Използването на зарядните станции на Tesla за зареждане на електрически коли от други марки ще е свързано с известни разходи, предупредиха от компанията.

Коментар