Facebook разработва „електронна кожа”

ReSkin e разтеглива и гъвкава еластомерна мембрана с дебелина от 2 до 3 мм
(снимка: Facebook AI)

Facebook, която наскоро се преименува на Meta, и университетът „Карнеги Мелън” ще разработват съвместно чувствителна на допир „електронна кожа”. Изглежда проектът е съвсем в духа на т.нар. „метапространство”.

Известен като ReSkin, материалът има формата на разтеглива и гъвкава еластомерна мембрана с дебелина от 2 до 3 мм с вградени магнитни микрочастици, разказва NewAtlas. Тя може да бъде вградена в елементи като роботизирани ръце, протези или „умни” носими устройства като ръкавици, които позволяват на човек да усеща това, което друг човек докосва.

Когато мембраната се деформира по някакъв начин, разстоянието между магнитните частици се променя. Това от своя страна води до промяна на магнитното поле на материала. Малък магнитометър – разположен под материала или някъде в непосредствена близост до него – измерва тези вариации. После те се анализират чрез алгоритми, за да се определи както силата, която се прилага, така и къде точно върху мембраната се намира изменението.

За разлика от някои други синтетични „кожи”, чувствителни на допир, материалът ReSkin не включва никакви електронни компоненти, нито бива свързан с тях. Това означава, че е лесен и евтин за производство и лесен за подмяна – износен или повреден детайл може просто да бъде отлепен и заменен с нов, без да е необходимо окабеляване или калибриране.

В проведените досега тестове ReSkin е показал, че може да открива и измерва силата на действия като хвърляне, хващане, подхлъзване и пляскане. Освен това той се оказва доста издръжлив, запазвайки функционалността си след повече от 50 000 взаимодействия. В допълнение, е много чувствителен: има пространствена „разделителна способност” от 1 мм с 90-процентна точност.

Коментар