Графенова кожа създава чувство за допир

Синтетична кожа може да помогне на хората с ампутирани крайници да възвърнат чувството си за допир. Разработка е дело на инженери от университета в Глазгоу.

Покрита с графен – въглероден материал с дебелина едва един атом, който е по-здрав от стомана – тази „електронна кожа“ дори използва фотоволтаични клетки за събиране на енергия от слънцето, съобщи GreenTech.bg. Това позволява създаване на една изцяло енергийно автономен протеза, казва Равиндер Дахия, ръководител на групата за гъвкава електроника и технологии за сетивност при Школата по инженеринг в университета в Глазгоу.

Графенът и слънчевите клетки са идеални „приятели“, заради уникалните физически свойства на първия, допълва Дахия. Оптичната прозрачност на материала, например, пропуска 98% от светлината, която достига повърхността му.

Графенът е електропроводим и може да предава енергия към сензорите, които измерват показатели като температура, налягане, текстура. „Тези измервания означават. че протезата е в състояние да изпълнява предизвикателни задачи като правилно хващане на меки материали, с каквито други протези биха се затруднили“, казва Дахия.

Тъй като новата кожа се нуждае само от 20 нановата енергия на квадратен сантиметър, дори най-слабата фотоволтаична клетка на пазара би била предостатъчна да я захранва. Енергията, генерирана от клетките на кожата, все още не може да се съхранява, но изследователите проучват начини за насочване на неизползваната енергия към батерии, които могат да осигурят нужното електричество на по-късен етап.

Освен за протези изобретението може да помогне за по-нататъшния напредък в роботиката – нещо силно желано в условията на един все по-автоматизиран свят. „Кожа, способна на по-добра чувствителност, отваря възможността за създаване на роботи, които могат да вземат по-добри решения за безопасност на човешкия живот“, заключава Дахия.

Коментари по темата: „Графенова кожа създава чувство за допир”

добавете коментар...

  1. Андрей

    Яко кожа невидимка или перфектен дигитален стелт камуфлаж хамелеон

Коментар