Испанци печатат човешка кожа на 3D принтер

Този 3D принтер може да отпечатва биокожа, досущ като човешката

Този 3D принтер може да отпечатва биокожа, досущ като човешката

Екип от испански специалисти създаде прототип на 3D принтер, способен да печата пълноценна човешка кожа. В разработката участват изследователи от Мадридския университет на името на Карлос III, центъра CIEMAT, универститетската клиника Грегорио Маранон и частната компания BioDan Group.

Отпечатаната кожа може да се присажда на пациенти с изгаряния, за провеждане на изследвания и тестване на химически вещества, козметика и фармацевтични препарати.

Изкуствената кожа възпроизвежда точно реалната човешка кожа, вкл. с тънък външен слой за защита, подобен на епидермиса, и по-дебел слой в ролята на дерма, състоящ се от фибробласти – клетки, които произвеждат колаген (проетин, придаващ еластичност и механична здравина на кожата).

Главен елемент на 3D биопечата се явяват биомастилата. При създаване на кожата, вместо картриджи и цветни мастила се използват инжектори с биологични компоненти. Решаващо значение имат познанието как да се смесят биологичните компоненти и в какви условия да се работи с тях, за да не се разрушат клетките, както и правилното съхранение на продукта, споделят учените пред Independent.

Кожата, предназначена за трансплантации, трябва да се изготви от собствените клетки на пациента, за да не бъде отхвърлена след присаждането. Новата технология позволява създаване на кожа по стандартизиран и автоматизиран начин, което прави процеса по-евтин от ръчния, уверява изследователският екип.