САЩ може да развържат ръцете на малките сервизи

Няколко американски щата разглеждат законопроект, който ще легализира т.нар. “право на ремонт” на електронни устройства от рода на iPhone, при които тази дейност е силно обвързана с производителя.

Ако подобен закон влезе в сила, производителите на устройства ще бъдат задължени да продават резервни части и ремонтни комплекти на независими сервизи и дори на обикновени клиенти.

Освен това производителите ще трябва да публикуват със свободен достъп в интернет сервизни и диагностични ръководства за своите продукти, каквато е идеята на браншовата организация Repair.org.

Законопроектът се лансира в щатите Небраска, Минесота, Ню Йорк, Масачузетс и Канзас. Неговата цел е да ликвидира модела на оторизираните сервизни центрове, към който се придържат повечето производители.

Инициаторите на законопроекта твърдят, че оторизираните сервизни центрове поддържат завишени цени за ремонтните си дейности. Тази политика принуждава независимите сервизи да поръчват части от Китай или да взимат такива от употребявани устройства, за да бъдат конкурентни на официалните сервизи.

Законопроектът се придвижва от лобистката организация Repair.org, която представлява интересите на независимите сервизи за ремонт на техника. Над 3 милиона американци са заети с ремонтна дейност на коли, компютри и друга техника, по данни на браншовата асоциация.

След като над 114 хиляди американци подписаха петиция за легализиране на отключването на телефоните, Белият дом и Конгресът реагираха и промениха закона, припомня Repair. От организацията изтъкват също, че един милион души са се включили в отворени групи като iFixit, за да се научат как да поправят своята техника, защото производителите не им помагат.

Коментари по темата: „САЩ може да развържат ръцете на малките сервизи”

добавете коментар...

  1. бач кико

    A TAKA

Коментар