Директива на ЕС насърчава ремонта на битовата техника

Животът на домакинските уреди може да бъде удължен с нова директива на ЕС (снимка: CCO Public Domain)

Властите на ЕС одобриха директивата за екодизайн, която трябва да опрости ремонта на домакинските уреди в употреба и да окаже положително въздействие върху околната среда, съобщи The Verge.

Документът, който ще влезе в сила през март 2021 г., задължава компаниите да произвеждат резервни части за домакински уреди, включително хладилници, телевизори, перални и съдомиялни машини, в рамките на определен брой години след пускането на конкретен модел на пазара.

Директивата изисква някои части да бъдат произвеждани в рамките на седем години, а други – в рамките на 10 години. Документът важи и за сървъри, като производителите ще трябва да пускат актуализации на фърмуера в продължение на осем години.

Директивата гласи също, че собствениците на повредени устройства трябва да могат да закупят необходимите резервни части в рамките на 15 работни дни, а подмяната на частите да се извършва с помощта на достъпни инструменти. В този случай отварянето на устройството по време на ремонт не трябва да причинява повреда.

Предполага се, че влизането в сила на директивата ще позволи на собствениците на домакински уреди да пестят от закупуването на нова техника – говори се сума от 150 евро годишно на домакинство. Но собствениците на повредено оборудване в повечето случаи ще трябва да плащат за рeмонта на професионални майстори.

Новите изисквания трябва да окажат положително въздействие върху околната среда. Според властите на ЕС, удължаването на живота на домакинските уреди, поради възможността за ремонт, ще намали консумацията на енергия със 167 TW на година до 2030 г. Тази цифра е сравнима с годишното потребление на енергия в Дания.

Намаляването на обема на производството на оборудване може също да доведе до съкращаване на емисиите на въглероден диоксид. По данни на портала iFixit, повече от половината от емисиите, свързани с всеки домакински уред, се падат на неговия производствен процес.

Коментари по темата: „Директива на ЕС насърчава ремонта на битовата техника”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Абсолютно съм съгласен с потребител “Въобще”.

    Тя идеята е добра и е стъпка в правилната посока, но според мен е твърде недостатъчна. Какво като има да речем 20 резервни части за моята пералня и мога ако реша да си ги купя от официалния производител и сменя? Това няма НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ, защото са програмирали централната платка след 2-3 години да се “развали” и от сервиза ми казват, че подмяната и ще струва почти колкото да си купя НОВА ПЕРАЛНЯ. И познай какво правят 95% от хората?
    Това е стандартна практика от много години насам, за много уреди, независимо от малката или вида уред!

  2. Фофу

    Бе мааанете ги тия западно-европейски мошеници. Съвсем правилно напънахте на мозъчните жонглирания и ПАК стигнахте до правилния извод. Изедници. Дето рекъл бай Ганя, всички са маскари.

    Купувайте само руска техника. 35 год стандартна гаранция, още 10 разширена и още 10 специален подарък от другаря Путин, по случай рождения му ден. Всичко произведено по най-изисканите еко стандарти. На всеки 200 лв напазарувани, подарък самовар на дърва с автограф, на всеки 500 лв, подарък, пълен комплект за правене на водка от картофи. За над 1000 … извадете разрешително за автоматично оръжие и се свържете с представител.

  3. Въобще

    За пореден път ЕС е направил така, че да има условия нещата да се случват по най-добрия начин. Ако очакваш някой да те задължи как точно да си харчиш парите или да си живееш живота, то мястото ти е в други точки на света. Свят голям… Мераклии да те командват какво да правиш има много…
    А частите си се правят и сега – без части няма изделия. Въпросът е да има гарантиран и улеснен достъп до тях, защото в момента се ползват заместители, а не оригинални резервни части, когато се прави ремонт на домакинска техника.
    Иначе ако някога си отварял пералня например, нямаше да говориш колко малко били уредите направени да обезкуражават ремонтирането им. Всички нови перални вече имат залепени водосъдържатели, а някои от тях имат достъп само през горния капак. Това означава, че ако трябва да ремонтираш нещо недостъпно отгоре, то трябва да извадиш всичко от пералнята през горния капак. А ако трябва да смениш лагер, трябва да режеш водосъдържателя и после да го лепиш. Прилича като да вадиш двигател от автомобил, за да смениш ремък. Което също го има на относително новите дизели на някои любими по нашите ширини марки. Или да сваляш скоростна кутия, за да смениш гарнитура на картера. Също го има, на някои не толкова любими по нашите ширини марки. Ако мислиш, че всичко това се прави за целите на херметизация, то се предавам…

  4. Anonymous

    До “хайде”,

    Май ти си този, който нищо не е разбрал.

    Целта на директивата е намаляване на замърсяванията, като се намали купуването на нова техника.

    Ти буквално каза – който иска, ще пази природата (ще ремонтира), който не иска няма, т.е. ще купува ново, иначе не виждам как ще продължи да притежава уреда.

    Както Лудлуд отбеляза, дори ще има допълнително замърсяване за производство, логистика и складиране на резервните части.

    Уредите, които са направени да не се отварят, не са много и най-често има основателна причина да не са – херметизация, изключително компактен дизайн и прочее.

    Въобще, ЕС за пореден път не решава никакви проблеми.

  5. Хайде

    Пак не разбрали, но недоволни всички дотук. Който иска да ремонтира, който не иска няма. Става дума че се задължават производителите да поддържат части и да правят машините ремонто-пригодни. Много машини в момента нарочно се правят така, че да обезкуражат отварянето им. Това се променя. Пък недоволните пак могат да си купуват нова техника, щом искат. Ползата е за тези, които не искат да си купуват нова техника, вече няма да са принудени да го правят.

  6. ЛУДЛУД

    Да ама процесите който ще се извършват за произвеждане на допълнителните части през тези години ще изразходят в пъти повече енергия и голяма част от тех не са достатъчно регулирани от към замърсяване и ще доведе до още по-голямото замърсяване на околната среда. По скоро да сезаменят всички замърсяващи процеси при производство със техни алтернативи и да се подобри качеството на компонентите като това ще доведе до увеличаване на живота на самият уред.

  7. Anonymous

    Ако идеята е успяла да премине през бюрократична машина и да получи одобрение,

    тогава няма смисъл да я прилагаме.

  8. Anonymous

    бюрократите – НЕ обичат промените

  9. Димитър Иванов

    Взимат ни миялната от Gorenje като казват – има резервни части, 100% ще я оправим. Няколко седмици чакаме да ни дойде реда да я проверят и накрая, не може да се оправи. И това е само 1 от адски много примери, които казвам.

    Да, поддържат части и да спазват директивата, а контрола и резултатите къде са. ОК направена е 1 стъпка, от общо 10. До никъде е това, до никъде..

  10. Смех през сълзи

    С други думи, важно е парите да се въртят.

    Вместо производителите да правят уреди, които да са по-дълготрайни, ще ремонтираме за наша сметка.

    Просто потресаващо.

Коментар