Проектираха лаптоп за персонализация и ремонт

Време е за завръщане на културата на поправяне и надстройване на компютрите
(снимка: Framework Laptop)

Новостартираща фирма от Калифорния обяви, че ще осигури качествени продукти, които могат да бъдат персонализирани, надграждани и ремонтирани с лекота. Като за начало компанията пусна на пазара 13,5-инчов лаптоп, целящ да демонстрира всички тези качества наведнъж.

Допреди десетина години надстройването, модифицирането и поправянето на компютрите бяха обичайни неща за ентусиастите. Но с налагането на по-тънки и по-мощни преносими компютри се наложи тенденцията производителите да „заключват“ своите устройства, така че да възпрепятстват бърникането „под капака“.

Лаптопът на калифорнийската Framework е проектиран да бъде „надграждан, персонализиран и ремонтиран по начини, по които никой друг преносим компютър не може“. Основният модел е изграден с 13,5-инчов дисплей с разделителна способност 2256×1504 пиксела, процесор Intel Core от 11-то поколение, до 64GB RAM DDR4 и 4TB или повече от Gen 4 NVMe флаш сторидж.

Лаптопът е дебел 16 милиметра. Външната обвивка е направена от 50% рециклиран алуминий. Наред с това в характеристиките присъстват Wi-Fi 6, 55Wh батерия и 1080p уеб камера, способна на 60 кадъра в секунда. Компанията си е поставила за цел да използва средно 30 процента рециклирана пластмаса в конструкцията на лаптопа.

Цялата дънна платка може да бъде заменена, за да се увеличи производителността, когато компанията е готова да предложи по-нови версии. Проектираната за разширение система позволява на потребителите да избират различни конфигурации на комуникационните портове. Компоненти като батерия, дисплеx, клавиатура и други също могат да бъдат заменени.

Всички компоненти имат QR код, който насочва потребителите към ръководства и списъци в уеб-магазина на Framework. Наред с всичко това машината ще има и специално издание „направи си сам“ за тези, които искат да си сглобят лаптоп съвсем самостоятелно, по собствен вкус.

Освен удължаването на живота на продуктите, този ход има за цел да насърчи персонализирането, поправянето и надграждането като култура на работа с техниката, казват от фирмата. Надеждата им е това да доведе до намаляване на броя на уредите, които завършват живота си на сметището.

Коментари по темата: „Проектираха лаптоп за персонализация и ремонт”

добавете коментар...

  1. Blah

    “дисплеx”?!

Коментар