Изкуствена кожа реагира на докосване

Изкуствена кожа може да промени радикално живота на хората, които ползват протези (снимка: Bao Lab)

Изкуствена кожа може да подобри живота на хората, които ползват протези (снимка: Bao Lab)

В пети епизод на Междузвездни войни младият джедай Люк Скайуокър се сдоби с изкуствена ръка и кожа, която реагира на докосване. Е, нещо подобно са разработили учени от Станфордския университет.

Пробивът в създаването на изкуствена кожа може да промени радикално живота на хората, които ползват протези. Учените твърдят, че синтетичната кожа е способна да реагира на съприкосновения.

Материалът, от който е направена кожата, разпознава допир и предава съответни сигнали към нервната система. Освен самото докосване кожата разпознава и силата на натиск, съобщи stanford.edu.

Новата кожа се състои от два слоя еластична пластмаса, на които по метода на струйния печат е формирана гъвкава електронна схема. Между тях се намира друг слой – от въглеродни нанотръби, който пропуска тока толкова по-добре, колкото по-плътно компресирани са нишките.

За предаване на сигнала към нервните окончания учените са използвали оптогенетичен интерфейс – създадени с помощта на генетичното инженерство клетки, чувствителни към светлина с определена честота.

Учените са избрали този подход единствено с цел да тестват доколко функционална е концепцията. В реалните протези ще се използват други технологии за стимулиране на нервните окончания.

Предстои усъвършенстване на кожата, така че датчиците в нея да позволят на хората да разпознават текстура и температура на повърхността. Учените са оптимисти, че тяхната разработка ще намери комерсиална реализация.

Коментар