Чувствителна изкуствена кожа подобрява роботите

Интелигентен мек сензор може да подобри протезите и взаимодействието човек-робот (снимка:UBC Applied Science/Paul Joseph)

Международен екип от учени разработи чувствителна изкуствена кожа за приложение в роботите. Иновацията ще позволи на машините да извършват по-фини операции, включително шиене.

Очевидно е, че роботите, предназначени да заменят хората в някои дейности и да им помагат, трябва да имат чувствително външно покритие. На първо място, това се отнася до тактилните усещания, които ще позволят на изкуствен интелект или програма да изчисли правилно силата на компресия на крайниците.

Един робот може да направи повече от това просто да сервира чаша. Машината може да помогне на човек да стане или да го премести в инвалидна количка, ако служи като болногледач.

Учени от Университета на Британска Колумбия, в сътрудничество с изследователи на Honda, са създали чувствителна на удар изкуствена кожа за роботи. Екипът демонстрира разработката под формата на основа за манипулатор, който еднакво внимателно изстисква кокоше яйце и поднася тънка стъклена чаша с вода.

За да позволят на роботите да придобият чувствителност, учените са разработили сензор на базата на силиконова гума, подходящ за евтино и масово производство. Предложената структура не само се компресира под въздействие на натиск, но и се сгъва, ако силите се прилагат в надлъжна посока. Точно така функционира човешката кожа.

Но за разлика от човешката кожа, която има стотици чувствителни рецептори на малка единица площ, изкуствената кожа все още не може да се похвали с подобни свойства, отбелязва Interesting Engineering в публикация за разработката.

Създаването на по-чувствителни сензори ще позволи на роботите да извършват фини ръчни операции – от шиене до сглобяване на малки части в едно цяло. Някой ден това ще се случи, но засега и сервирането на чаша вода без да се разлее е постижение.

Коментар