Изкуствен интелект ще разпознава човешки емоции

Разпознаването на човешки емоции е амбициозната цел на нов AI проект
(снимка: CC0 Public Domain)

Организация с нестопанска цел работи по проект за създаване на изкуствен интелект, способен да разпознава човешки емоции. Отворената платформа Open Empathic, дело на LAION, разчита на доброволци, за да изгради своя масив от данни за обучение на AI модела.

Кристоф Шуман, учител от Германия, основава LAION (Large-scale Artificial Intelligence Open Network) в началото на 2021 г. с помощта на съмишленици от Discord сървъра за AI ентусиасти. Организацията разчита на дарения, правителствено безвъзмездно финансиране за научни изследвания и индустриални партньорства със стартъпи като Hugging Face и Stable Diffusion, който създаде набор от данни – изображения и текстови описания – за обучение на генеративен AI.

Целта на проекта Open Empathic е да създаде AI, който разбира нещо повече от човешки думи. „Стремим се [AI] да улавя нюанси на изрази и промени в интонацията, което ще направи човешкото взаимодействие с изкуствения интелект по-автентично и съпричастно”, казва Шуман, цитиран от TechCrunch.

В началния етап на проекта LAION стартира уебсайт, където доброволци са поканени да напишат описания за видеоклипове в YouTube. Тези видеа обикновено включват един човек, който говори – някои от клиповете са компилирани от екипа на LAION, а други се предлагат от доброволци.

За всеки клип се попълва списък с полета: препис на текст, описание на изображение и звук, възраст, пол и езиков акцент на видео героя, ниво на емоционална възбуда и психологически вектор („удоволствие” или „неудовлетворение”). Има и технически полета, в които доброволците трябва да посочат качеството на звука и наличието или отсъствието на външен шум. Но основният акцент е върху емоционалната страна.

Доброволците избират подходящи за видеото емоции от готов списък. Авторите на проекта Open Empathic казват, че този механизъм ще помогне за създаване на обширна база данни от емоционални анотации, като се вземат предвид различните езици и култури.

След като изпрати отчета, доброволецът може да повтори процеса – броят на клиповете за участник в проекта не е ограничен. В близко бъдеще LAION очаква да събере база данни от 10 хиляди записа, така че до следващата година обемът ѝ ще варира от 100 хиляди до 1 милион в оптимистичния сценарий.

Някои правозащитни организации по-рано призоваха за пълна забрана на разработването и използването на системи за разпознаване на емоции. Съответна разпоредба има и в европейския закон за изкуствения интелект, който не позволява използване на AI технологии от правоприлагащи органи, гранични служители, на работни места и в училища.

Няколко компании, включително Microsoft, преди това се отказаха от подобни проекти заради общественото недоволство. Но LAION е убедена, че отвореният характер на проекта ѝ дава моралното право да продължи да работи върху Open Empathic – като пример се посочва подкрепяната от общността Уикипедия.

Коментар