Електронна кожа връща усещането за допир при изгаряне

Експериментална е-кожа дава надежди за практични приложения в недалечно бъдеще
(снимка: Stanford University)

Учени от Станфордския университет създадоха еластична „електронна кожа”, която може да върне усещането за допир в случай на изгаряне. И не само това – очертават се редица други интересни приложения на изобретението.

Освен защитна бариера за вътрешните органи, кожата е ценен инструмент за възприемане на външния свят от нервната система. Хората, които са претърпели тежки изгаряния, ампутации или други наранявания, губят усещането си за допир и тактилната си чувствителност.

Изследователи от Станфордския университет създадоха „електронна кожа”, която имитира истинската. Технологията може да помогне за възстановяване на тактилните усещания на хора, които са загубили усещане за допир, отбелязва Extremetech в публикация за изобретението.

Е-кожата е като ултратънък стикер. Един лист от прозрачното фолио се състои от гъвкава интегрална схема с 5-волтово захранване. Трислойната структура на електронната кожа е диелектрична, като всеки слой съдържа органични наноструктури, които могат да бъдат индивидуално проектирани, за да улавят различни сензорни сигнали: докато единият може да усети температура, другият помага на потребителя да усети налягане.

Всеки слой е с дебелина под един микрон. За да се подобри издръжливостта, „е-кожата” е прикрепена към гъвкав субстрат, чиято дебелина е сравнима с дебелината на външния слой на човешката кожа.

В експеримент с лабораторни мишки, учените стимулират „електронната кожа” и с помощта на компютър наблюдават невронните реакции. Прилагането на натиск или топлина върху кожата предизвиква реакция на потрепване на крайниците и възбуждане на нервите, което доказва, че технологията действително създава усещане за допир.

„Електронната кожа” може да бъде многократно огъвана и разтягана без разкъсване и повреда. Някой ден тя може да върне сетивните способности на хората със загубено усещане за допир. Може да се интегрира и в протези, което би увеличило мобилността на хората с проблеми, както и да осигури тактилна обратна връзка.

За съжаление, „електронната кожа” е направена от органични материали и в момента има кратък живот. Освен това засега тя е в състояние да улови само колебанията на налягането и температурата, така че учените имат още много работа по усъвършенстване на технологията.

Коментар