Хидрогелна „кожа“ симулира допира във VR и AR

Хидрогелна “кожа” за длан позволява предаване на тактилни усещания в AR и VR приложения (снимка: Градски университет на Хонконг)

Визуално и звуково AR и VR преживяванията може да изглеждат все по-реалистично, но всички забелязваме, че останалите сетива биват оставени в покой. Трудно е да предадем чрез дигиталните технологии въздействия като докосване и мирис. Инженери от Градския университет на Хонконг са разработили WeTac: тънка, носима електронна „кожа“, която осигурява тактилна обратна връзка на потребителите във VR и AR.

Системата WeTac изглежда като една от най-чистите итерации на идеята за електронна кожа, която сме виждали досега. Изработена е от гумен хидрогел. Той се залепва за дланта и предната част на пръстите. Свързан е с малка батерия и Bluetooth комуникационна система, разположена в 5 квадратни сантиметра пластир на предмишницата. Тази батерия може да се зарежда безжично.

Хидрогелът е осеян с 32 електрода, разположени по дланта, палеца и пръстите. Чрез електрически ток електродите стимулират сетивността на дланта и пръстите. Така се получават тактилни усещания.

Чрез стимулиране на определени комбинации от тези електроди с различна сила, системата WeTac може да симулира набор от преживявания. Това включва хващане на тенис-топка или усещане как виртуална мишка минава през ръката. Усещанията дори могат да бъдат засилени, за да станат неудобни (но не и болезнени) и да дадат малко отрицателна обратна връзка за действия като докосване на дигитален кактус.



Екипът казва, че тази система може да бъде съчетана или с виртуална реалност, или с разширена реалност, което може да доведе до някои интригуващи сценарии за употреба. Първите възможни приложения, както можем да предположим, са в света на игрите, където играчите могат да почувстват вибрирането на виртуална резачка, хващане на меч и др.

В индустрията обаче има доста повече полезни приложения на технологията. Например робот, който се намира в отдалечена и опасна локация, може да предаде тактилното усещане за това, което е хванал, на своя човешки оператор.

Коментар