Полицаи разбиха 48 сайта за „DDoS като услуга“

Седем души са арестувани за предлагане на мрежа от сайтове за провеждане на DDoS атаки като услуга (снимка: CC0 Public Domain)

Европол, Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, американската ФБР и холандската полиция свалиха 48 сайта, за които има данни, че се използват от киберпрестъпници за провеждане на разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS).

Полицейската акция е била наречена PowerOFF. Арестуван е 18-годишен мъж от Девън, който е заподозрян, че е администратор на един от уебсайтовете, и са повдигнати обвинения срещу шест лица в САЩ.



Според полицейските служби, сайтовете са включвали най-големите „DDoS услуги под наем“ на пазара. Един от сървърите е бил използван за извършване на повече от 30 милиона атаки през целия си живот.

„Тези уебсайтове за DDoS под наем, с плащащи клиенти както в САЩ, така и извън САЩ, и са довели до мрежови прекъсвания в огромен мащаб, атакувайки милиони компютри-жертви по целия свят. Потенциалните потребители и администратори трябва да помислят добре, преди да си купят или продадат подобни незаконни услуги“, коментира Антъни Юнг, специален агент, отговарящ за операцията в полевия офис на ФБР в Анкоридж, Аляска.

„ФБР и нашите международни партньори в областта на правоприлагането продължават усилията си в борбата с DDoS атаките, което ще има сериозни последици за нарушителите“, каза още Юнг. „Тази операция извади значителна част от пазара на DDoS като услуга“.

Според представители на правоприлагащите органи, чувството за анонимност и лекота на използване, предоставяни от т.нар. услуги за зареждане, дава увереност на мнозина да си купят DDoS атаки. Това се е превърнало в атрактивно престъпление от „начално ниво“, тоест позволява на лица с малко технически познания и възможности да извършват киберпрестъпления с лекота.



В случая сайтовете, станали обект на специализираната полицейска акция, са предлагали на потребителите да създадат онлайн акаунт и да поръчат DDoS атака за определени минути, точно както човек може да поръча храна за вкъщи онлайн. Предлаганият набор от пакети и опции за членство включва всичко от евтини планове на стойност около 10 долара до по-мащабни услуги на стойност до 2500 долара за „луксозен“ пакет.

Коментар