Италия разследва множество AI системи

Изкуственият интелект все по-често попада във фокуса на регулаторите в различни страни
(снимка: CC0 Public Domain)

Италианският орган за защита на личните данни Garante планира да проучи платформите с изкуствен интелект и да наеме AI експерти в опит да засили надзора си върху технологиите. Това е следваща стъпка след временната забрана на ChatGPT, която междувременно беше отменена.

Garante е един от най-активните национални органи, които прилагат европейския Общ регламент за защита на данните (GDPR), отбелязва Ройтерс. Регулаторът първи забрани компанията за чатботове с изкуствен интелект Replika, наложи глоби на производителя на софтуер за разпознаване на лица Clearview AI и ограничи работата на TikTok в Европа.

През март т.г. Garante временно забрани поддържания от Microsoft бот с изкуствен интелект ChatGPT, разработен от OpenAI, и започна разследване на предполагаеми нарушения на поверителността.

„Планираме да започнем широкообхватен преглед на генеративните AI и приложенията за машинно обучение, които са достъпни в мрежата, тъй като искаме да разберем дали тези нови инструменти се справят със защитата на данните и спазването на поверителността. Ще инициираме нови прегледи, ако е необходимо”, заяви Агостино Гилия, член на борда на Garante.

„Също така търсим трима AI консултанти, защото разбираме, че AI инструментите се развиват много бързо и имаме нужда от технически обучени експерти, които да ни помогнат в усилията ни за защита на данните”, допълни той.

Този ход на Garante е поредният пример за това как някои регулатори разчитат на съществуващите закони, за да контролират AI технологиите с потенциал да променят обществото и бизнеса.

В борбата си срещу ChatGPT надзорният орган на Италия използва разпоредбите на GDPR, особено тези, които защитават непълнолетни и дават на хората правото да възразят срещу използването на техните лични данни. След като Garante предприе тези стъпки, OpenAI направи промени в ChatGPT и сега AI ботът пита за възрастта на потребителите при регистрация.

Коментар