Електронна „кожа” реагира на докосвания като истинска

Електронната кожа, създадена от немски учени, е чувствителна като човешката
(снимка: Research Group Prof. Dr. Oliver G. Schmidt)

Немски учени създадоха прототип на електронна „кожа”, която е способна да възприема и реагира на докосвания почти като истинска кожа. Статия за разработката излезе в научното списание Nature Communications.

Човешката кожа служи както за защита на тялото, така и като източник на информация от тактилните усещания. Учените отдавна се опитват да създадат електронна версия на кожа за широко приложение в роботиката и протезирането.

В нова разработка учени от Техническия университет в Кемниц и Института за изследване на твърдо тяло и материали Лайбниц в Дрезден са създали доста необичайна версия на електронна „кожа”. За да придадат изкуствена чувствителност на кожата в широк спектър от въздействия – на температура, тактилни сили и натиск, учените я „залепват” с малки косъмчета. Всеки косъм е интегриран в еластичната основа на „кожата”, като в края му се намира мъничък магнит.

Около всеки магнит има триизмерен сензор за магнитно поле, който записва движението на микромагнита на върха на косъма. По този начин електронната схема на сензора, по-точно целият набор от сензори, определя прецизно мястото на докосване, посоката на движение на докосването, неговата сила и други характеристики.

Според изследователите, предложената от тях технология за създаване на масиви от магнитни сензори може да се мащабира лесно за масово производство и дори за производство на ролки. Заготовките за бъдещи обемни магнитни клетки се отпечатват върху равна повърхност и след това се сглобяват в 3D структури като оригами.

Коментар