Intel: Връщаме си лидерството през 2024 година

Пат Гелсингър вярва, че Intel ще стане отново номер едно в чиповете след две години
(снимка: Intel)

Главният изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсингър направи смели изявления относно завръщането на компанията към технологичното лидерство, докато обявяваше финансовите резултати на чипмейкъра за последното тримесечие.

В интервю за Bloomberg Гелсингър заяви, че очаква компанията да постигне целта си за лидерство в областта на литографската технология още през 2024 година, а не през 2025-та, както беше планирано по-рано.

По-конкретно, шефът на американската корпорация обеща овладяване на пет нови технологични процеса, вкл. Intel 18A, за четири години – той показа това с жестове, демонстрирайки комбинация от числа на пръстите си.

Гелсингър изброи също пазарните сегменти, в които компанията очаква да надмине конкурентите. Първо, това е клиентският сегмент – според ръководителя на Intel, процесорите Alder Lake вече са най-добрите на пазара. Второ, това е сървърният сегмент с CPU решенията. Трети е сегментът на телекомуникациите и мрежите. Накрая, Пат спомена технологиите за автопилот, където Intel играе с дъщерната си компания Mobileye.

Ще е необходимо известно време на Intel да достигне нивото на развитие на изчислителните ускорители, за да конкурира Nvidia, но Гелсингър не се съмнява в неизбежността на това събитие.

По-рано Intel очакваше да си върне лидерството в областта на литографските технологии към 2025 г., но тъй като компанията разработва почти всичките пет нови технологични процеса в ускорен график, целта ще бъде постигната до края на 2024 г., вярва Пат Гелсингър.

На пазара за производство на чипове по договор Intel очаква да заеме второ място до 2030 г. Изглежда, че тайванската TSMC ще остане на първо място по отношение на оборота и покритието на клиентите, призна мениджърът.

В същото време Гелсингър подчерта, че сега Intel има не само необходимия производствен капацитет, за да отговори на нуждите на пазара със запас, но и достатъчно атрактивни продукти, за да си върне загубените позиции.

Според шефа на ИТ гиганта, Intel не е загубила пазарен дял, а го е отстъпила временно. „Сега е време да си го върнем и в потребителския сегмент тази тенденция се наблюдава от третото тримесечие на миналата година”, заяви Гелсингър, позовавайки се на статистика от независими източници.

Коментар