Патрик Гелсингър ще връща лидерството на Intel

Патрик Гелсингър е новият главен изпълнителен директор на Intel, за която работи 30 години
(снимка: Intel)

Тази седмица бележи нов крайъгълен камък в развитието на Intel. Патрик Гелсингър официално встъпи в длъжност като главен изпълнителен директор (CEO) – осми в историята на корпорацията. Той има над четиридесет години опит в ИТ индустрията, от които е работил за Intel около тридесет.

Тъй като предишното стъпало в кариерата на Гелсингър в Intel беше на позицията технически директор, той посвети встъпителната си реч главно на въпросите на технологичното развитие на чипмейкъра. Лидерството в технологиите е в основата на ДНК-то на Intel, казва новият CEO и вижда своята мисия във връщането на този статут на компанията.

Гелсингър започва кариерата си в Intel през 1979 г. като служител по контрола на качеството, когато е само на осемнадесет години. Съчетавайки обучението с работата, четири години по-късно той получава бакалавърска степен по електротехника от университета Санта Клара.

През 1985 г. Intel представи на пазара процесорите от серия 386, а Гелсингър участва активно в тяхната разработка. В същото време той получава магистърска степен по електротехника и компютърни науки от Станфордския университет.

Патрик Гелсингър се връща там, където направи първите стъпки в кариерата си
(снимка: Intel)

До 1992 г. Патрик израства до вицепрезидент на продуктовата група на Intel, а четири години по-късно става ръководител на десктоп отдела. През 2001 г. той е обявен за първия технически директор на Intel, а през 2005 г. е повишен в старши вицепрезидент на корпорацията.

От 2009 до 2021 г. Пат Гелсингър работи като висш мениджър в EMC и VMware. Сега се завръща в Intel, в труден за компанията момент, но амбициран да я върне на пътя на технологичното лидерство.

Коментар