Dell поглъща EMC за 67 млрд. долара

Dell ще плати 67 милиарда долара, за да притежава доставчика на сторидж решения EMC

Dell ще плати 67 милиарда долара, за да притежава доставчика на сторидж решения EMC

Както се очакваше, Dell и EMC постигнаха споразумение за най-голямата сделка в ИТ индустрията. Производителят на компютри поглъща сторидж компанията за рекордна сума от 67 милиарда долара, става ясно от съвместно изявление.

Dell ще заплати по 33,15 долара за всяка акция на EMC, което е с 28% по-скъпо от борсовата им стойност към 7 октомври тази година. Акционерите на EMC ще получат по 24,05 долара за акциите си, а останалата сума ще им бъде изплатена чрез специални акции на VMware, 80% от която принадлежат на EMC.

VMware ще остане независима публична компания. Dell ще продължи да развива EMC в най-важните направления, в които се движат информационните технологии, а сделката само ще ускори този процес, коментира главният изпълнителен директор Майкъл Дел.

За финансиранe на сделката Dell е взела 40 млрд. долара банкови кредити. Преговорите са продължили около една година. След обявяване на споразумението, акциите на EMC поскъпнаха с 3,9% до 29,08 долара, а тези на VMware останаха без промяна. Dell не се търгува на борсата от 2013 г.

Според Блумбърг, поглъщането на EMC ще помогне на Dell да конкурира по-успешно HP и IBM на корпоративния пазар. Ръководството на EMC се е съгласило да продаде компанията под натиск от инвеститорите, които искат ръст и решаване на проблемите.

EMC страда от забавен растеж на пазара за традиционна дискови хранилища. Компанията се насочи към по-съвременни продукти, базирани на флаш памет, но те все още не могат да компенсират спада в приходите от традиционни системи.

Коментари по темата: „Dell поглъща EMC за 67 млрд. долара”

добавете коментар...

 1. Vimp

  @apple: Cash cow не е само налични ликвидни средства (или пари в брой), а също така хилядите офис сгради които са взели, защото не знаят какво да си правят парите … не знаят къде да инвестират и какви нови дейности да развият …
  Твоите съименници сега ще строят два нови офиса (футуристични) … но да, прав си за dell

 2. apple

  голяма крава
  Cash & Equivalents 5,8 млрд.

  бъфет държи cash 70 млрд. и все му са малко
  apple държи в офшорки по света 160 млрд. и все им били евтини телфоните

  …спада на приходите ….
  dell си купиха спадащи приходи(спадащи печалби)

 3. Vimp

  Така им се пада на тия еснафи от EMC …. Бяха се превърнали в огромна cash cow … не знаеха какво да правят с ресурсите си … заслужават си го, както и всички останали които имат потенциал, но не знаят какво да го правят

Коментар