Dell поглъща EMC за 67 млрд. долара

Както се очакваше, Dell и EMC постигнаха споразумение за най-голямата сделка в ИТ индустрията. Производителят на компютри поглъща сторидж компанията за рекордна сума от 67 милиарда долара, става ясно от съвместно изявление.

Dell ще заплати по 33,15 долара за всяка акция на EMC, което е с 28% по-скъпо от борсовата им стойност към 7 октомври тази година. Акционерите на EMC ще получат по 24,05 долара за акциите си, а останалата сума ще им бъде изплатена чрез специални акции на VMware, 80% от която принадлежат на EMC.

VMware ще остане независима публична компания. Dell ще продължи да развива EMC в най-важните направления, в които се движат информационните технологии, а сделката само ще ускори този процес, коментира главният изпълнителен директор Майкъл Дел.

За финансиранe на сделката Dell е взела 40 млрд. долара банкови кредити. Преговорите са продължили около една година. След обявяване на споразумението, акциите на EMC поскъпнаха с 3,9% до 29,08 долара, а тези на VMware останаха без промяна. Dell не се търгува на борсата от 2013 г.

Според Блумбърг, поглъщането на EMC ще помогне на Dell да конкурира по-успешно HP и IBM на корпоративния пазар. Ръководството на EMC се е съгласило да продаде компанията под натиск от инвеститорите, които искат ръст и решаване на проблемите.

EMC страда от забавен растеж на пазара за традиционна дискови хранилища. Компанията се насочи към по-съвременни продукти, базирани на флаш памет, но те все още не могат да компенсират спада в приходите от традиционни системи.

Коментари по темата: „Dell поглъща EMC за 67 млрд. долара”

добавете коментар...

  1. Vimp

    @apple: Cash cow не е само налични ликвидни средства (или пари в брой), а също така хилядите офис сгради които са взели, защото не знаят какво да си правят парите … не знаят къде да инвестират и какви нови дейности да развият …
    Твоите съименници сега ще строят два нови офиса (футуристични) … но да, прав си за dell

  2. apple

    голяма крава
    Cash & Equivalents 5,8 млрд.

    бъфет държи cash 70 млрд. и все му са малко
    apple държи в офшорки по света 160 млрд. и все им били евтини телфоните

    …спада на приходите ….
    dell си купиха спадащи приходи(спадащи печалби)

  3. Vimp

    Така им се пада на тия еснафи от EMC …. Бяха се превърнали в огромна cash cow … не знаеха какво да правят с ресурсите си … заслужават си го, както и всички останали които имат потенциал, но не знаят какво да го правят

Коментар