TSMC стана най-скъпата компания за чипове

Успехът на TSMC на фондовия пазар е подкрепен от солидни финансови резултати
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Тайванският производител на чипове по договор TSMC оглави списъка на най-ценните полупроводникови компании в света, изпреварвайки американската Nvidia. Пазарната капитализация на TSMC се оценява на 618,8 милиарда долара, докато на Nvidia е около 591 милиарда долара.

През януари тайванският полупроводников гигант се утвърди като най-ценната компания в Азия, отнемайки титлата от китайската Tencent Holdings. В световен мащаб TSMC в момента е на осмо място в света по пазарна капитализация, съобщи Hardware Times, позовавайки се на данни от тайванските и американските фондови борси.

Успехът на TSMC на фондовия пазар е подкрепен от солидни финансови резултати. Ръководството на компанията очаква през 2022 г. приходите да нараснат с поне 25% спрямо миналогодишния оборот от 57 милиарда долара. TSMC също така планира да увеличи капиталовите разходи до 40-44 милиарда долара, спрямо около 30 милиарда долара през 2021 г.

Производителят на чипове възнамерява да разшири производството на 5-нм чипове и се готви да стартира масово производство, използвайки още по-напреднала 3-нм технология.

Междувременно Nvidia регистрира спад в стойността си през последните дни, въпреки че наскоро компанията отчете рекордни приходи. Миналата седмица Nvidia съобщи, че нейният оборот през фискалната 2021 г. е достигнал 26,91 милиарда долара, което е с 61% повече от преди година. Нетната печалба на компанията за същия период нарасна със 125% до над 9,75 милиарда долара.

Въпреки това, след публикуване на доклада в четвъртък, 17 февруари, акциите на Nvidia паднаха с почти 9%. До края на борсата спадът леко се забави до 7,5%, а обменният курс на акциите на Nvidia спря на $245,19. Според The ​​Market Watch, това е най-значителният спад от 25 януари 2021 г., когато акциите на Nvidia загубиха 8,2% от стойността си за една борсова сесия.

На 18 февруари спадът продължи и ценните книжа на Nvidia паднаха до $236,42, а пазарната капитализация на компанията се оценяваше на $591 милиарда, показват графиките на Nasdaq.

Много експерти обаче остават оптимисти за Nvidia. Анализатори от Susquehanna Financial и Jefferies прогнозират съответно $360 и $370 за акция. От 43-те анализатори, които следят Nvidia, 34 препоръчват покупка на нейни акции, 7 – задържане и само 2 – продажба.

Коментар