Windows 11 прави излишни старите рутери

Остарели рутери с протоколи TKIP и WEP скоро ще станат несъвместими с Windows 11
(снимка: CC0 Public Domain)

Операционната система Windows 11 вече няма да поддържа стари рутери, които могат да защитават безжичните мрежи само чрез протоколи за криптиране TKIP и WEP, съобщи Microsoft.

Засега само участниците в програмата за бета тестване могат да изпробват промените в Windows 11, обявени в блога на компанията. За тях Microsoft пусна версия за предварителен преглед 22557, която освен всичко друго принуждава потребителите да регистрират акаунт в портала на Microsoft, когато инсталират системата на празно устройство. Без такъв акаунт Windows 11 няма да се инсталира, тъй като локалните потребителски профили не се поддържат от системата.

Все още има няколко надеждни начина за заобикаляне на промените, подготвени от Microsoft. Първото и най-лесно решение за потребителите е да не инсталират актуализацията преди версия 22557. Както в Windows 11, така и в Windows 10, автоматичната инсталация на актуализации може да бъде деактивирана само чрез групови политики, регистъра или специализиран външен софтуер.

Вторият вариант е изобщо да не надграждате системата си до Windows 11, докато се поддържа Windows 10 (до октомври 2025 г.). Тази операционна система все още може да работи с остарели рутери, въпреки че в близко бъдеще вероятно ще „вземе пример” от Windows 11.

И накрая, третият начин е да изоставите текущия си рутер в полза на по-модерен. Windows 11 работи с модели, които поддържат поне протокола за криптиране WPA2. Такива рутери излязоха на пазара още преди повече от пет години и продължават да се произвеждат и до днес.

Чрез отказ от протоколите TKIP и WEP Microsoft се стреми да повиши нивото на сигурност на потребителските настолни компютри и лаптопи. И двата протокола са известни с това, че буквално гъмжат от уязвимости, които никой не коригира.

Протоколът за криптиране WEP съществува от 2002 г. и в продължение на 20 години хакерите го изучават подробно. Те използват откритите в него „дупки” по предназначение – да извършват атаки срещу потребителски устройства.

Същото важи и за протокола TKIP, въпреки факта, че той се появи много по-късно от WEP. Използва се от 2013 г., но също така е обичан от хакерите, заради многото уязвимости, които съдържа.

Коментари по темата: „Windows 11 прави излишни старите рутери”

добавете коментар...

  1. СТОЯН

    КО КАЗА,КО?!!!!!

  2. Емо

    Ще си седим на windows 10

  3. Не може да бъде.

    Не може да ме убедите, че нямат google акаунт с който да се регистрирате в порно сайтове, спам сайтове и каквото и да е друго което не ви кефи. Просто правиш еднин такъв акаунт логваш се с него в Windows системата. Спирал си следенето пращането на каквито и да е работи. Правиш си избирателна инсталация на операцията система. Готово, по малко неща ще знаят за теб.

  4. Някой

    Че то и WPA може да се пробие

  5. Той

    Да ок на linux но много приложения не се поддържат от linux. Това са специализирани софтуери за програмиране на контролери например. TIA portal на Siemens например ако работеше на linux отдавна да съм забравил за windows.

  6. Иванов

    Споко колега, и при мен си работи с локален акаунт, но това скоро ще се промени. В скоро време , след поредния ъпдейт ше останеш изненадан- ще ти иска да влезеш с майкрософт акаунт. Ако нямаш- правиш си. Преди 100 години е казано, софтуера уиндоус не е твой. Давайки пари за него , ти получаваш право да го ползваш , според техните правила. Това го пише в лицензионните споразумения. Като не ви кефи – Линукс минт или убунту са що годе лесни за употреба.

  7. Александър Томов Том

    Инсталирайте си “Linux” – “USU” или “WINDOWS 7” , който, все, още работи, макар, че не се поддържа вече от “MICROSOFT” , но, трябва да му спрете “UPDATE” , това важи и за “Linux” – “USU” .

  8. ZeroCool

    ”…принуждава потребителите да регистрират акаунт в портала на Microsoft, когато инсталират системата на празно устройство…”

  9. Arcadium

    Пълни глупости! Windows 11 на локален акаунт, с всички ъпдейти. Но има несъвместимост с видео на AMD.

Коментар