Microsoft обяви кога ще прекрати поддръжката на Windows 10

Краят на операционната система Windows 10 вече се вижда на хоризонта
(снимка: Microsoft)

Microsoft разкри важна информация за своята операционна система. Компанията обяви, че ще прекрати поддръжката на Windows 10 на 14 октомври 2025 г., или малко повече от 10 години след пускането на системата.

Новината за „пенсиониране” на Windows 10 се появи в актуализираната страница за жизнения цикъл на операционната система. За първи път Microsoft съобщава официално подобна информация, отбелязва The Verge.

Не е ясно кога точно е актуализиран документът за поддръжка. Досега Microsoft обявяваше края на поддръжката само на конкретни версии на Windows 10, но не и на цялата операционна система, коментира Thurrott. Това може да е още един намек, че е на път нова версия на Windows.

Microsoft даде няколко сигнала, че подготвя версия Windows 11. На предстоящо събитие за Windows се очаква компанията да разкрие „следващо поколение” на операционната система, а поканата съдържа прозорец, който създава сянка с контур като числото 11.

Мениджъри от Microsoft също подхранват слуховете за „следващо поколение Windows”, а самата компания пусна миналата седмица 11-минутно видео, което е още един сериозен намек за предстоящото излизане на Windows 11.

Очаква се Microsoft да пусне нова версия на Windows със значителни промени в потребителския интерфейс и основно преработен Windows Store. Към момента версията е известна с кодовото име Sun Valley, а компанията я определя като „широкообхватно визуално подмладяване на Windows”.

Първоначално Microsoft се ангажира с 10-годишна поддръжка на Windows 10, която трябваше да изтече на 13 октомври 2020 г. Но това не се случи, а Microsoft продължава да пуска редовни актуализации и разширява активната поддръжка за Windows 10.

Все още не сме във фазата на разширена поддръжка на Windows 10 – това е периодът, в който Microsoft не добавя нови функции към операционната система, а просто я поддържа с корекции на грешки и актуализации на сигурността.

Windows 10 е необичайна система, с която Microsoft се отдалечи от типичния си ритъм на пускане на нова версия на всеки няколко години. Вместо това Microsoft развива Windows във вида на услуга, като я актуализира два пъти годишно с нови функции.

Коментари по темата: „Microsoft обяви кога ще прекрати поддръжката на Windows 10”

добавете коментар...

  1. Oto Von Bismark

    Доживях траш10 na тарамбуките ot Хайдарабад от което нито една версия не е близвала моят хардуер някога да я пенсионират! И пратят в килера в забвение. Да ЖИВЕЕ УИНДОУС 7 УЛТИМЕЙТ -64 битов. Марш на леля ви в Линукса сички игри без изключения си вървят на Win7 на пълна скорост най новите РайхаЗален процесори.

  2. Тъпчо

    Демо версията на Windows 11 съвсем “случайно” изпусната показа нови висоти на компанията.Ако някой още се бори с бъгавата 10-ка, може спокойно да я забрави и мине към Линукс.Иновациите в новия windows 11 са толкова добри ,че скоро ще си го ползват само разработчиците от компанията.Πpeди няĸoлĸo дни пoпyляpният yeб пopтaл Nеоwіn cъoбщи, чe зa дa ce инcтaлиpa изтeĸлaтa вepcия нa Wіndоwѕ 11 Ноmе e зaдължитeлнo дa имa интepнeт вpъзĸa и дa ce ocъщecтви лoгвaнe в Місrоѕоft aĸayнт.Звучи ли примамливо???? За по-голяма сигурност диска с новия windows се предлага с почти безплатен днк тестер.За целта докато се инсталира операционната система си боцкате палеца с приложената игла от тестера.Ако и тогава не тръгне се налага да вземете проба от гръбначния мозък.

  3. fg

    до LINUX Браво

  4. LINUX

    Браво papagali точно Линукс е решението-Безплатно и без вируси.без да изяжда целия хадуер

  5. иван

    10ка е най добрто досега..перфект

  6. Професионалист

    Бил Гейтс е пример “Как да не програмираме”. По-уникален б….к от номер 10 трудно ще се намери. Виндовс ХР е най-приличното попадение на Микропростстс

  7. Тошш

    Да бе,ненадминати,ама някой друг път. Десятката си е супер и можеше да я държат поне още 10 години,но нека видим, какво ще ни предложи Windows11 все пак.

  8. Гошш

    Win XP и Win 7 си остават ненадминати! Всичко друго е боклук! Особено десятката е по гадна и от милениума и от осмицата!!! Линукс е друга бира, но там иска много писане което лично мен ме дразни и бави.

  9. Synt

    САМО APLLE

  10. Хих

    Дано това “широкообхватно визуално подмладяване” не стане като 8-ата, че ще им се наложи да пускат 11.1 след това.

  11. kura

    7 e bokluk. samo 10

  12. Panteroid83

    И след 2025г 7нще си остане най-читавата Os-ма

  13. King

    За домашния потребител ОК, но за масовия бизнес е немислимо.

  14. papagali

    За туй линукс батко

  15. Данчо от technology.bg

    Няма как 10-годишна поддръжка на продукт да изтече през 2020 г. при положение, че продуктът е пуснат на пазара през 2015 г. 😉

  16. nqkoi

    There’s always that guy lol

  17. win7

    тюх тамън да актуализирам до 10 и те го клъцнаха

Коментар