Опасни фалшиви чипове тръгват към пазара

Дефицитът на чипове застрашава индустриите от проникване на опасни фалшификати
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният недостиг на микросхеми ще продължи и през 2022 г., според прогнозите на повечето експерти. На този фон се очаква пазарът да бъде залят от фалшиви чипове, които биха могли да застрашат дори човешки животи.

Дефицитът вече засегна силно автомобилната и други индустрии, които ще се лишат от приходи в размер на милиарди долари тази година. Според ZDNet, недостигът на чипове ще накара производителите да се обърнат към доставчици, които при нормални условия не биха преминали проверките за качество.

На пазара ще се появят фалшиви чипове, подобни на оригиналните, което може да представлява огромна заплаха за сигурността, според Диганта Дас – изследовател на пазара на фалшива електроника в центъра CALCE (Center for Advanced Life Cycle Engineering).

„Ако следващата седмица трябва да получите 5000 части или вашата производствена линия ще спре да работи, ще се окажете в ситуация на принудителна покупка и така ще отслабите бдителността си. Няма да спазвате процедурите за преглед или тестване на вашия доставчик. Това може да е голям проблем”, казва Дас.

Тъй като киберпрестъпниците са по-активни от всякога, най-голямата заплаха от фалшивите чипове, освен влошена производителност и потенциално прегряване, е въпросът за киберсигурността. Уязвимостите в чиповете могат да се използват не само за кражба на данни, но и за хакване на умни домове и автомобили, което всъщност може да застраши живота на хората.

Майкъл Пехт, професор по машиностроене в университета в Мериленд и основател на CALCE, не се съмнява, че поради дефицита, някои фирми ще бъдат принудени да купуват фалшиви чипове през следващата година.

„Мисля, че никой в ​​бранша не мисли за това. Сега компаниите мислят само за спазване на графика, а не за проблема с фалшифицирането. Особено съм загрижен за медицинската и военната индустрия, както и за всеки бизнес, свързан със сигурността”, предупреждава Майкъл Пехт.

Коментар