Продават фалшиви Intel процесори без силициев кристал

В последните години се увеличават измамите с фалшиви процесори
(снимка: Lau Kin Lam / Facebook)

В последните години тактиката за фалшифициране на процесори се свежда до замяна на капаците им с такива на по-скъпи модели или прилагане на етикети с техните маркировки. На китайския пазар вече се появяват и фалшиви процесори, в които липсват самите силициеви кристали.

Подобни фалшификати на Intel чипове се срещат все по-често на пазара, става ясно от публикация в специализирания сайт WCCFTech. Засега компанията не отказва на купувачите замяна с истински процесори в гаранция и е решена да преследва продавачите на фалшиви продукти с цялата строгост на закона.

Прави впечатление, че под капака на такива процесори е нанесен не само уплътнител по периметъра за закрепване на чипа към платката-подложка, но и термичен интерфейс, докато самият кристал липсва – подложката изглежда като „манекен”. Но от обратната страна тя има всички необходими контакти и електронни компоненти.

Разбира се, такъв „полуфабрикат” не може да работи в дънната платка и е малко вероятно да я повреди. На снимки, публикувани във Facebook, е показан фалшив процесор, който имитира пълноценeн Intel Core i7-8700, като дори се предлага в собствена кутия, с маркировки от предната страна – изглежда, че всичко е наред.

Силициевият кристал липсва във фалшивия процесор
(снимка: Lau Kin Lam / Facebook)

Подправянето на процесори е популярно занимание за недобросъвестни клиенти на онлайн магазина Amazon. Те купуват истински процесор с гаранция, след това декларират дефект или просто желание да върнат продукта, като изпращат в Amazon фалшиво копие. Магазинът го пуска за продажба без особено внимателна проверка и някой купувач може да плати за фалшивия чип.

По-често срещана схема за измами се прилага при опакованите версии на процесорите. Патентованата опаковка предполага наличие на прозорче, през което се вижда самият процесор. С абразивни способи фалшификаторите премахват естествената маркировка на оригиналния процесор и след това прилагат прозрачен стикер с маркировка от по-скъп модел, за да извлекат печалби.

Подмяната често се извършва с неработещ процесор от начално ниво, който може да е от съвсем различно поколение чипове на Intel. По този начин измамниците печелят от разликата в цената между получения и изпратения обратно фалшив процесор.

Коментари по темата: „Продават фалшиви Intel процесори без силициев кристал”

добавете коментар...

  1. Иво

    е не от ,,качество” печелят… а така наречените ,,наши” телефонни измамници са 90% румънски цигани + още 10% от България и ,,оборот” при тях няма , всичко е печалба която си разпределят по някакъв техен ромски начин колкото до китайците , там ,,фабрики” за ментета има буквално на всеки 10 метра с размери от такъв на гараж до такива на нормален малък завод като бившият ИЗОТ примерно.

  2. ха

    Ряпа да ядат сравнено с нашите телефонни измамници. Но явно печелят от количества…

Коментар