Дронове летят в епидемията: ефективност, бързина и страхове

Дроновете са ефективен инструмент в прилагането на различни мерки за борба с коронавируса
(снимка: CC0 Public Domain)

Дроновете се оказаха герои с ключова роля в глобалната епидемия от COVID-19. Те помагат на медицинския персонал с разнасяне на проби и на полицаите – с разпространяване на важна информация. Намесата на безпилотните летатални апарати обаче предизвиква опасения, свързани с нерегламентирано проследяване.

За социална дистанция

Над 20 щата в САЩ вече използват дронове, за да напомнят на хората да не се струпват на групи и да спазват разстояние един от друг. Дроновете помагат на местната полиция. Ролята им е да отидат там, където за полицаите е трудно да достигнат на крака или с патрулен автомобил – между сгради, зад училища, в задни дворове. За хората, които не спазват наредбата за спазване на социална дистанция, са предвидени глоби.

Според местните власти, дроновете не правят снимки на хора и не събират доказателства. Те се използват като високотехнологично средство за предупреждаване относно опасния вирус. По ирония на съдбата дроновете, използвани за огласяване на предупрежденията, са китайски – дарение от световноизвестния производител на безпилотни летящи апарати DJI.

Послания до бездомните

Две полицейски управления в Калифорния се прочуха с това, че използват дроновете в условията на пандемия, за да достигнат до онези хора, които нямат телевизор или телефон и не могат да следят новините и наредбите относно обществения ред – бездомниците.

Полицаите в Сан Пабло са вдигнали дронове, за да съобщават на бездомните какво да правят и не правят. Анонсите са излъчени на английски и испански език. Мисията на летящите машинки е била „насред труден терен и гъста растителност”, обясняват полицаите. Без дроновете същата задача, изпълнена за три часа, би отнела на патрулните екипи два дена. Съобщенията на полицаите са достигнали до 26 „лагера” на бездомници.

Превоз на проби

Дронове помагат на медицинските служби в Гана да наблюдават разпространението на коронавируса, като доставят проби, взети от хора в селските райони, до медицински лаборатории в два големи града. Това е първият път, когато автономни дронове биват използвани за извършване на „редовни доставки” на далечни разстояния в гъсто населени градски райони.

Услугата започна на 17 април. В този ден общо 51 тестови проби за COVID-19, събрани от пациенти в селски здравни заведения, бяха транспортирани до Оменако, Гана. Пробите бяха опаковани според насоките на Световната здравна организация и поставени „в корема” на четири дрона, които прелетяха над 110 километра.

Пакетите бяха спуснати с парашути до чакащия медицински персонал в Мемориалния институт за научни изследвания „Ногучи”. Другият град, в който дроновете доставиха проби, е Кумаси.

Доставката чрез дрон позволява на медицинските служители рязко да намалят времето, необходимо за получаване на тестовите проби от труднодостъпните селски райони. Вместо да чакат няколко дни пробите, които в местни условия биха се доставяли с камион, сега те пристигат до лабораториите само за час.

Мерене на температурата от разстояние

Термo-датчици, монтирани на дрон, биха могли да откриват повишена телесна температура, която е симптом на COVID-19. Това вече се прави в Австралия, където термо-сензори могат от разстояние да открият дали някой има повишена телесна температура, според анонс на президента на един от производителите на дронове – SkySkopes. Изследователите много внимават да защитават личната неприкосновеност по време на тестовете.

Дезинфекция на обществени пространства

Изследователите тестват и използването на дронове с прикрепени пръскачки за дезинфекция на детски площадки. Някои страни вече пращат дронове за дезинфекция на обществените площи с надеждата да забавят разпространението на COVID-19.

Според специалистите по безпилотни технологии, този сценарий показва как дроновете могат да са перфектен инструмент за обработка на обществени пространства. Ресурсите – най-вече хората – които обикновено работят по дезинфекцията на детските площадки, могат да се освободят и пренасочат към места, където има по-голяма нужда от тях.

Притеснения за неприкосновеността

Както може и да се очаква, въпреки уверенията на институциите, че дроновете не проследяват никого, у мнозина вече е налице опасението, че технологията би могла да се прилага за нерегламентирано следене. Притесненията от този вид се подклаждат от осъзнаването, че в много страни, засегнати от епидемията, властите и без друго следят карантинираните – чрез техните смартфони.

Коментар