Виетнамски смартфон ще разпознава лица с маски

Смартфоните VinSmart скоро ще могат да разпознават лица със защитни маски
(снимка: Vingroup)

Носенето на медицински маски в повечето страни по света вече е задължително, а това създава трудности не само за системите за сигурност, но и за обикновените потребители на смартфони, тъй като устройствата не могат да идентифицират своите собственици. Виетнамският производител VinSmart е на път да обучи своите смартфони как да се справят с този проблем.

Китайските власти първи адаптираха алгоритмите за разпознаване на лица, за да контролират движението на жителите в градовете чрез централизирана система за видеонаблюдение. Някои разработчици уверяват, че техните алгоритми не губят точност при разпознаване на лица дори с маски.

Сега и производителят на смартфони VinSmart от Виетнам обяви готовност безплатно да снабди устройствата си с нова версия на приложението за разпознаване на лица, която работи правилно, дори когато потребителят носи защитна маска, съобщи Блумбърг.

Софтуерът е усъвършенстван от изследователската лаборатория VinAI, която заедно с VinSmart е част от виетнамския конгломерат Vingroup. Не се уточнява кога напредналият софтуер ще бъде разпространен до смартфоните на компанията.

Функцията за отключване на смартфона с лицево разпознаване е удобна в случаите, когато сензорът за пръстови отпечатъци не работи – например, ако потребителят носи ръкавици. Наличието на маска на лицето вече няма да е пречка за правилното удостоверяване на потребителя.

Коментар