20 милиона акаунта изтекоха от магазин за Android приложения

Алтернативните магазини за Android приложения често крият сериозни рискове
(снимка: CC0 Public Domain)

В хакерски форум бяха публикувани данни за 20 милиона потребители на Aptoide – това е алтернативен магазин за Android приложения, подобен на официалния Google Play Store, съобщи ZDNet.

Изтеклите акаунти са регистрирани в периода от 21 юли 2016 г. до 28 януари 2018 г. Данните съдържат имейл адреса на потребителя, парола, IP адрес, дата на раждане и регистрирано име.

Представители на Aptoide все още не са коментирали ситуацията въпреки запитването от ZDNet. По-рано същият магазин беше обвинен, че публикува непроверени приложения, които могат да се използват за кражба на лични данни на потребителите.

ZDNet отбелязва, че потребителите винаги трябва да бъдат много внимателни, когато използват алтернативни магазини за приложения. Те са широко достъпни, но не са толкова сигурни, колкото официалните магазини като Play Store и App Store.

Aptoide е доста популярен ресурс за мобилни приложения. Неговата аудитория надвишава 150 милиона потребители по целия свят, според официалната статистика от магазина.

Коментар