Alibaba инвестира ударно в облачни услуги

Облачният бизнес на Alibaba се ускори в резултат на пандемията от коронавирус
(снимка: Alibaba)

Китайският гигант Alibaba Group Holding заяви, че ще инвестира 200 милиарда юана (28 милиарда долара) в облачната си инфраструктура за период от три години. Амбициозният план е в отговор на бързия растеж на търсенето на клауд услуги от бизнеса, в резултат на пандемията от коронавирус.

Компанията ще вложи милиардите в разработка на полупроводникови решения, операционна система и изграждане на собствена инфраструктура от центрове за данни, съобщи Ройтерс.

Тъй като повечето китайски служители работеха у дома през февруари, водещият доставчик на облачни услуги в страната отчита увеличена употреба на своя софтуер, особено DingTalk – приложение за чат, използвано както от бизнеса, така и от образователните институции.

Джеф Чжан, президентът на Alibaba Cloud Intelligence, коментира, че пандемията COVID-19 „създава допълнителен стрес във всички сектори на икономиката”, но компанията се надява нейните инвестиции да помогнат на предприятията „да ускорят процеса на възстановяване”.

Облачното подразделение е един от най-бързо развиващите се бизнеси на Alibaba. Приходите на Alibaba Cloud Intelligence нараснаха с 62% до 10,7 милиарда юана в заключителната четвърт на 2019 г., нахвърляйки за първи път 10 милиарда юана за тримесечие.

Според изследователската компания Canalys, през четвъртото тримесечие технологичният гигант заема 46,4% от пазара на облачни услуги в Китай. На второ и трето място са Tencent Cloud и Baidu Cloud, които контролират съответно 18% и 8,8% от пазара.

Коментар