Пандемията ускори замяната на хора с роботи

Роботи осигуряват социална изолация и намалят броя на работниците в предприятията
(снимка: CC0 Public Domain)

За добро или лошо, в бъдеще роботите ще заменят много хора на работните им места, а пандемията от коронавирус ще ускори този процес, сочат прогнозите на анализатори, на които се позовава репортаж по темата на BBC.

В условията на пандемия големи и малки компании разширяват използването на роботи, за да постигнат социална изолация и да намалят броя на служителите, които физически трябва да присъстват в офисите и предприятията. Роботите се използват също за дейности, които служителите не могат да извършват у дома.

Така например, Walmart, най-големия търговец на дребно в САЩ, използва роботи за почистване на подове. В Южна Корея пък роботи измерват температурата на хората и осигуряват дезинфекция на ръцете. UVD Robots, датски производител на роботи за ултравиолетова дезинфекция, изпрати стотици свои устройства на болници в Китай и Европа.

В друг сценарий роботизирани „совалки” доставят храна от магазини и ресторанти до домовете на хората. Вериги за бързо хранене като McDonald’s вече тестват роботи в ролята на готвачи и сервитьори.

Здравни експерти смятат, че мерките за социално дистанциране трябва да продължат и през 2021 г. На този фон роботите могат да станат още по-търсени. След като една компания инвестира в замяна на служител с робот, е малко вероятно някога да върне човека на същото работно място.

През 2017 г. анализаторите от McKinsey изготвиха доклад, който прогнозира, че една трета от американските работници ще бъдат заменени с роботи и автоматизирани устройства до 2030 година. Но събития като пандемията могат значително да ускорят този процес.

Коментари по темата: „Пандемията ускори замяната на хора с роботи”

добавете коментар...

  1. Нулиране на амер дълг

    САЩ продължават да настояват

    Миналата седмица бяха заведени дела в съдилищата на Тексас и Невада срещу КНР: повече от 5,000 американци твърдят, че са претърпели огромни загуби, защото китайците са позволили разпространението на коронавируса по целия свят.
    “Нашият иск се отнася до онези, които са пострадали в резултат на вируса. Говорим също за търговските дейности в Китай, търговията на пазари, където се продава дивечово месо”, обяви Berman Law Group, адвокатска кантора, представляваща ищците.
    Американците изискват обезщетение от 1,2 трилиона $.

    По странно съвпадение това съответства точно на размера на американските облигации в баланса на Народната банка на Китай.

Коментар