Комбинация от мозък и квантов компютър обещава чудеса

Взаимодействието на човешкия мозък и квантовите компютри вдъхновява учените
(снимка: CC0 Public Domain)

Учени в една от лабораториите на университета в Плимут, Обединеното кралство провеждат вълнуващи експерименти за обединяване на човек и компютър. И то не обикновен, а квантов компютър. В близко бъдеще изглежда ще можем да контролираме работата на квантовите компютри със силата на мисълта.

Мъж седи пред компютъра със затворени очи, сякаш медитира. Носи на главата си нещо, което прилича на черна плувна шапка, но всъщност това е електроенцефалограф (ЕЕГ), който измерва електрическата активност на скалпа.

Пред него на монитора се появява изображение на глобус с две точки, обозначени с „1” и „0”. В центъра на кълбото има стрелка, която се люлее между двете точки. Когато човекът променя изражението на лицето си от спокойно към развълнувано, стрелката потрепва и се движи. Така на всеки няколко секунди може да се въвежда нова цифра.

Експериментът, представен от Digital Trends, може да изглежда доста странно, но всъщност е много обещаваща технология. Когато човек променя мозъчните си модели от спокоен на енергичен и обратно, той произвежда алфа и бета вълни, които след това се използват за манипулиране на симулираните кубити, които са в основата на квантовите изчисления.

Интерфейсът мозък-компютър и квантовите компютри несъмнено са обещаващи технологии, които се появяват по едно и също време, в исторически момент. Авторите на новата разработка се опитват да ги комбинират, надявайки се да създадат синергия. Но има ли някаква практическа форма на този съюз?

Най-важното приложение на такава „квантова мозъчна мрежа” би било подобряване на работата на интерфейса мозък-компютър. Човешкият мозък е невероятно сложен. Той може да се похвали със 100 милиарда неврона, образуващи гигантски мрежи с квадрилиони връзки, непрекъснато комуникиращи помежду си чрез малки електрически импулси. Днес науката е в състояние да запише как взаимодействат части от мозъка, от най-малкото взаимодействие между неврон и неврон до по-големите връзки между невронните мрежи.

Освен това мозъкът може да се използва за взаимодействие със самия квантов компютър, а не просто за неговото зареждане. Чрез психичните състояния на човека може да се влияе на квантовите състояния в машината. Как ще се случи всичко това все още не е напълно ясно, но е възможно комбинацията от тези технологии да отвори пътя към квантовата метавселена – една съвсем различна реалност.

Коментари по темата: „Комбинация от мозък и квантов компютър обещава чудеса”

добавете коментар...

  1. flashko

    Ние тях или те нас?

Коментар