САЩ одобриха първия интерфейс мозък-компютър

Ерик Лойтард и устройството IpsiHand, раразработено от неговия екип
(снимка: Washington University School of Medicine)

Ново устройство, предназначено да помогне на пациентите с инсулт да възстановят контрола на китката и ръката си, бе одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Наречена IpsiH, системата е първото устройство от типа интерфейс мозък-компютър, което някога е получавало пазарно одобрение от FDA.

IpsiHand се състои от две отделни части – безжичен екзоскелет, който е разположен над китката, и нещо подобно на слушалки, чиято задача е да записва мозъчната активност с помощта на неинвазивни електроенцефалографски (ЕЕГ) електроди. Системата се основава на откритие, направено от Ерик Лойтард и колегите му от Медицинското училище във Вашингтонския университет преди повече от десетилетие.

Добре известно е, че всяка страна на мозъка контролира движението на противоположната страна на тялото. Това значи, че ако инсултът увреди двигателната функция от дясната страна на мозъка, движението от лявата страна на човек ще бъде затруднено.

Лойтхард и откритието на екипа му през 2008 г. разкриха, че сигналите за движение на тялото могат да бъдат открити от същата страна на мозъка, но тези сигнали са безполезни, когато противоположната страна на мозъка – онази, която всъщност е отговорна за изпълнението на движението – е увредена. Тази специфична мозъчна активност се нарича „ипсилатерални мозъчни сигнали”.

Идеята на новия интерфейс е да се намери начин за откриване на тези ипсилатерални сигнали и използването им за управление на електронна скоба за ръка. През 2017 г. изследователите демонстрираха как пациенти, използващи устройството в продължение на 12 седмици в контекста на рехабилитация, значително подобряват двигателната функция на ръката си.

„Като цяло, всички двигателни увреждания, претърпени от пациент [и невъзстановени в рамките на] шест месеца след инсулт, се считат за постоянни”, казва Лойтард. През 2007 г. той съосновава компания, наречена Neurolutions, за да комерсиализира технологията.

„Това, което открихме с устройството, е, че много пациенти могат да получат значително подобрение при възстановяване на движението на горните крайници, когато не бихме очаквали да получат такова. Това всъщност не е вярно за никоя от настоящите терапии за инсулт, насочени към възстановяване на функцията след първоначалния период на рехабилитация”, споделя Лойтард.

Пазарното разрешение на FDA за IpsiH бележи първия път, когато устройство за интерфейс мозък-компютър от този вид е одобрено за клинична употреба в Съединените щати. Одобрението се основава предимно на данни от клинични изпитвания, показващи значителни подобрения на двигателната функция, когато устройството се използва в продължение на 12 седмици, около пет пъти седмично, в продължение на поне 10 минути всеки ден.

В момента IpsiHand все още не е достъпно за пациенти. Neurolutions е в началото на комерсиализацията на устройството и има за цел да го направи клинично достъпно по-късно през 2021 година.

Коментари по темата: „САЩ одобриха първия интерфейс мозък-компютър”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Както казаха в последният коментар – никой няма да се интересува от мозъка ви. Звуци от тропащи дъски … Спете спокойно.

  2. Anonymous

    Пак конспираци че secret service ви следи глупостите в мозъка.

    Няма нло и неможе да има нивга.

  3. US Secret Service

    клетки шпиони

    учените са открили в човешкия мозък клетки-шпиони постоянно транслират нашите мисли в неизвестно направление.

    А за някои тези клетки се явяват 2ни агенти.

    Техните притежатели четат мислите на другите.

      проф- офталмолог от Мюнхенския университет Рудолф Щерн :

    в очите има и амакринови клетки, чиято функция до днес не е ясна.

     За разлика от др. клетки, работещи като приемници,
    тези се явяват предаватели.

     Регистрирани са постоянни ел-маг. вълни, излизащи от амакриновите клетки.

    Това не е безформено ел-маг. поле, което излъчват останалите тъкани на организма.

     А насочени импулси, които точно съответстват на потока на мисли на човека.

     Сътрудници на медико-биол. лаборатория US Secret Service в САЩ са разработили метод, според който и от очите на мъртвия могат да се снемат “отпечатъци”( запечатала картината, която човек е видял последно преди смъртта си)

    Компютърната разшифровка помага при съставянето на фоторобот на убиеца.

     “Снимането” на такива “отпечатъци” може да стане само със специални прибори.

    Амакриновите клетки – живеят мн. по-дълго от останалите мозъчни клетки, затова след смъртта на човека от тях може да се набави инф.

     Съвременната апаратура позволява да се “преведат” ел-маг. вълни, които се излъчват от тези клетки, в картинки – в дадения случай – портрет на убиеца.

    Според холандски учени, когато кората на главния мозък вече не функционира , човек продължава да излъчва някакви вълни.

    Преживели клинична смърт разказват, че са виждали картини от живота си, като на кинолента.

    На последните кадри на едните се оказват лицата на близките, а на други – на убийците, на този, когото са видели последен. 

    Биофизиците пък смятат, че пространството около Земята подобно на гигантски компютър съдържа инф. за всяко живо същество от планетата.

    Древните индуси наричат това “акаши”, или Вселенски разум, а руският учен Вернадски — разумното поле на Земята, или ноосфера.

    Както личи излъчването на амакриновите клетки е каналът, който свързва човек с ноосферата, в която всеки от нас от раждането си има своя “страница”.

     Така в компютъра се съхраняват файлове и се пазят мислите и опита на всички жители на планетата.

    Инф. постъпва постоянно, а след смъртта на човека енерго-инфо. поток – душата, запълва опр. клетка в паметта на вселенския компютър.

    Според проф. Щерн някои хора не само излъчват, но и приемат информация.

    Така те съзнателно или не се включват към Вселенския компютър.

     Те могат да дават сведения за всяко същество- живо, умряло, или което тепърва ще се роди.Това са

  4. Anonymous

    Няма нужда от политици’лъжи, чипа ти заменя мислите с щастие.

    Няма нужда от екскурзии , чипа ти записва мисли че сте били на марс(total recall 1/2 – подтискат мислите)

  5. Anonymous

    един от световните експерти в тази сфера, испанецът Рафаел Юсте :

    изследователи вече са успели да запишат в мозъка на мишки образи на неща, които те никога не са виждали.

    Мишките са възприели командите на учените като свои собствени мисли и са ги включили в естественото си поведение.

    “Ако успеете да влезете там вътре”, в мозъка, “да стимулирате или блокирате определени процеси, тогава ще можете да променяте решенията на хората.

    Това е нещо, което ние вече правим с животните”, уверява Рафаел Юсте от Колумбийския университет в Ню Йорк.

  6. Anonymous

    Ако тази технология може да чете (вашите мисли), още преди самите вие да сте осъзнали какво мислите, тя ще може и да записва във вашия мозък емоции, мисли, житейски истории, които не са ваши, и мозъкът ви няма да е в състояние да прави разграничение дали те наистина са ваши или чисто и просто са изкуствено създадени”.

  7. Anonymous

    Чили въвежда регулация против четене и записване в мозъка
    от новите мозъчни импланти, които се разработват от Илон Мъск и други големи компании

Коментар