5G мрежите вече влизат и под земята

Петото поколение комуникационни системи имат бъдеще под земята
(снимка: CCO Public Domain)

Свикнали сме да мислим, че под земята няма покритие на мобилните комуникации – и можем да се уверим в това винаги, когато идем в пещера и видим как телефоните ни отчаяно си търсят мрежа. Но петото поколение комуникационни системи имат бъдеще под земята и два скорошни проекта доказаха това.

Минното дело отдавна разчита на солидно „омрежаване” за комуникация между екипите и управление на машините в подземните лабиринти – сега 5G прави това общуване по-ефективно.

Из руските рудници

Една руска минна компания е готова да въведе роботи под земята и да увеличи автоматизацията след успешния тест на частна 5G мрежа на 875 метра под земята. PAO GMK Nornickel обяви във вторник, че пилотният проект в мината „Скалисти” е успешен.

Nornickel произвежда паладий, никел, платина и мед. Мината ще използва 5G мрежата за комуникация на глас и данни, видеонаблюдение, дистанционно управление на машини чрез видеовръзка и комуникации между производствените обекти и контролния център. Минните оператори тестваха едновременно частната безжична мрежа в 5G и LTE ленти.

Лиана Ермишина, директор на отдела за информационни технологии на Nornickel, заяви в прессъобщение, че индустриалната автоматизация непрекъснато се увеличава и води до допълнителни изисквания за мрежите за безжично предаване на данни.

„Обмисляме възможността да използваме LTE и по-късно 5G подземни технологии, тъй като тези мрежи са най-подходящи преди всичко за подобряване на мерките за безопасност в производствения процес, както и за прилагане на усъвършенствани сценарии за цифровизация, като автономен добив и дистанционно управление на машините”, каза Ермишина, цитирана от Tech Republic.

За демонстрация на 5G mmWave технологиите бяха използвани лаптопи Compal 5G и смартфони Motorola edge +. И двете устройства използват Qualcomm Snapdragon 8cx 5G с Qualcomm Snapdragon X55 5G Modem-RF система.

Мини в Южна Америка

Частни мрежи от пето поколение се тестват под земята и в Южна Америка. На 22 април такава частна безжична мрежа бе пусната в полетата Minera Gold. Проектът ще позволи автоматизация на минните операции, включително дистанционно управление на камионите, багерите и сондите. Компанията описва проекта като пример за интензивна дигитализация на активи, която е част от Четвъртата индустриална революция.

Решението е от типа LTE/4.9G и е изградено с AirScale радиомрежа, малки клетки, пакетно ядро, IP рутери и система за управление на мрежата NetAct. Мрежата ще свърже 150 сензора и 72 автомобила за наблюдение на операциите.

През декември 2020 г. започна тестването на подземната мрежа в мина с дълбочина 1000 метра – съвместно начинание на минната компания, изпълнителя Nokia, правителството на Чили, Националната медна корпорация и PSINet.

Пилотният 5G проект беше инсталиран в основната трошачна зона на мината – район, където камионите изсипват добитата руда на едри късове и тя бива смляна от мощни трошачни машини, за да се раздробят скалните блокове и да са по-лесни за обработка. Проектът включва 5G антена и камера с висока разделителна способност за проследяване на операциите на трошачката, включително време за изчакване за камионите преди разтоварване.

5G инфраструктурата ще генерира икономическо въздействие, което се изчислява на 23 млрд. долара, в националния минен сектор до 2035 г., според проучване на Nokia и консултантската компания Omdia.

Балдо Прокурика, министър на минното дело в Чили, заяви в прессъобщение, че тази 5G инсталация е „исторически крайъгълен камък за индустрията”, който ще постеле пътя за навлизане на изкуствения интелект и по-бързите анализи на данните в минното дело, съответно и за по-добра безопасност.

Коментари по темата: „5G мрежите вече влизат и под земята”

добавете коментар...

  1. Легоманов

    Сега в мините и рудниците има WiFi на 2.4, стандартно както по хотелите. Лесно се прави, рутери Линксис за по 40 $ в режим репитер в кутии IP68. В тунелите на Железница където равотят GP GRUP аз лично миналата година без проблем сомуникирах със ZELLO и вайбър с базата ми Rentex при ремонт на машина на 750 метра вътре. Ти в гората иваш ли WiFi? Защото аз по мини, тунели, заводи и хотели имам. И в автобус 111 имам. Гората е гора, тунелът е тунел…

  2. Свой

    Ама че смешка, ще слагат 5G под земята като те дори над нея не могат. Ако отидеш в гората най-вероятно няма да имаш обхват нищо, че си на открито.

  3. Anonymous

    Netact

Коментар