Компаниите са длъжни да внедряват изкуствен интелект

Бизнесът внедрява изкуствен интелект не защото може, а защото трябва
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните разходи за изкуствен интелект (AI) ще се удвоят за четири години. Компаниите харчат все повече и повече пари за AI технологии, тъй като те им помагат за дигиталната трансформация на бизнеса, сочи анализ на IDC.

50,1 милиарда долара ще бъдат изразходвани за AI решения (хардуер, софтуер и услуги) в света през 2020 г. След четири години, през 2024-а, разходите ще надхвърлят 110 милиарда долара. Средният годишен темп на растеж на този пазар се изчислява на 20,1%.

„Компаниите ще възприемат изкуствения интелект не само защото могат да го направят, но и защото трябва”, коментира Риту Джиоти, вицепрезидент по AI проучвания в IDC. Това е технология, която помага на предприятията да бъдат гъвкави, иновативни и да се мащабират.

Компаниите, възприели изкуствения интелект, ще могат да синтезират информация (използвайки AI за преобразуване на информация в данни и след това в знание), да се учат (като използват AI за разбиране на взаимовръзките между знанията и прилагането им към бизнес проблемите) и да придобиват ценни сведения в широк мащаб (използвайки AI в решенията и автоматизацията), пояснява Джиоти.

Двата основни фактора, които движат възприемането на изкуствения интелект, са подобряването на обслужването на клиентите и повишаването на производителността на служителите. Въз основа на това IDC идентифицира няколко от най-популярните сценарии на използване на AI:

  • автоматизирано обслужване на клиенти;
  • автоматизация на процесите на продажба и подготовка на препоръки за тази област;
  • анализ и предотвратяване на заплахи;
  • автоматизация на ИТ процесите.

Тези четири сценария ще заемат около една трета от световните разходи за продукти на изкуствения интелект през 2020 г., според доклада на анализаторската компания.

В софтуерния сегмент приложенията на AI ще бъдат най-търсени, генерирайки разходи в размер на 14,1 милиарда долара през 2020 г. В сферата на услугите най-големи разходи – 14,5 милиарда долара – ще се паднат на ИТ услугите. По отношение на хардуера, сървърите ще доминират с разходи от 11,2 милиарда долара.

Софтуерът се посочва от анализаторите за най-бързо развиващата се категория на пазара за AI решения: разходите тук ще се увеличават с около 22,5% годишно в рамките на период от пет години.

От регионална гледна точка, повече от половината разходи за изкуствен интелект през следващите години ще направят САЩ, като това ще са предимно инвестиции от местни търговци на дребно и банки. Западна Европа се очертава на второ място по отношение на AI разходите, докато Япония ще регистрира най-високи темпове на растеж (32,1% годишно).

Коментари по темата: „Компаниите са длъжни да внедряват изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. :o)

    Така така,
    не защото искат, а защото трябва 🙂

    И някой хубав ден AI ще ни спрат шалтера, защото сме излишни в уравнението 🙂
    Еволюция Морфей, Еволюция – като при Динозаврите…

Коментар