Устройство генерира еко-гориво от CO2, вода и слънце

Фотопанелът за синтез на мравчена киселина с катализатор кобалт
(University of Cambridge)

Учени от Университета в Кеймбридж са разработили устройство за изкуствена фотосинтеза, което е в състояние да генерира екологично чисто гориво, без да използва електричество и вторични материали и суровини.

Електричеството не е единствената форма на енергия, която слънчевите ферми могат да генерират. Получаваната от тях енергия може да се съхранява и под формата на вещества за синтез на течно еко-гориво. В концентриран вид то е по-лесно за съхранение и транспортиране на дълги разстояния.

Учените по света отдавна изучават процесите на фотосинтеза за получаване на химически материали и вещества с помощта на слънчева светлина, въглероден диоксид и вода, точно както се случва в природата с листата на живите растения.

Нещо повече, човечеството има и нова мотивация за използване на екологични чисти горива – това са глобалното затопляне и борбата с въглеродния отпечатък. Изкуствената фотосинтеза може да помогне за оползотворяване на CO2 и идва точно навреме.

По-рано учени от Кеймбридж създадоха изкуствено листо, способно да синтезира горивен газ. Новата разработка, публикувана в сп. Nature Energy, позволява производство на кислород и мравчена киселина от въглероден диоксид и вода под въздействие на слънчева светлина.

Пилотната инсталация за производство на мравчена киселина от CO2, слънце и вода
(University of Cambridge)

Кислородът не е необходимо да се съхранява, но мравчената киселина като съставка за производството на гориво под формата на водород е доста удобна за съхранение и транспортиране навсякъде. Ролята на фотокатализатор в процеса изпълнява кобалтът.

Лабораторната инсталация за синтез на мравчена киселина има площ от 20 кв.см. Тя показа необичайно висока ефективност за пилотен проект в ранните етапи на изследване. Това означава, че проектът има повече от добри перспективи.

Такива инсталации могат да бъдат сравнително лесни за реализация и не много скъпи – под формата на многометрови панели като слънчевите. Можем да си представим в бъдеще слънчеви ферми, които вместо електричество ще произвеждат мравчена киселина, превръщайки въглеродния диоксид в нещо полезно, без да оставят ненужни отпадъци.

Коментари по темата: „Устройство генерира еко-гориво от CO2, вода и слънце”

добавете коментар...

  1. :o)

    Тая мравчена киселина ще може ли да помръдне и 1 консервена кутия?

Коментар