Илон Мъск показва зашеметяващ мозъчен имплант на 28 август

Илон Мъск обеща „зашеметяваща” технология, която хората не са виждали досега
(снимка: Neuralink / YouTube)

Вълнуващо събитие предстои този петък, 28 август. Компанията Neuralink, един от основателите на която е Илон Мъск, ще представи иновативен интерфейс мозък-машина, предназначен да помогне на хора с тежки мозъчни травми.

Илон Мъск подвига завесата на предстоящото събитие с публикация в любимата му социална мрежа Twitter, където обикновено съобщава за важните новини от компаниите под негово управление. На събитието с начален час 21:00 ч. българско време аудиторията ще види демонстрация на „функциониращо Neuralink устройство”.

Neurаlink представи новата си технология за първи път миналата година. Специален робот, оприличаван на „шевна машина”, ще имплантира електроди, подобни на нишки, дълбоко в човешкия мозък, които са свързани към приемна капсула, прикрепена зад ухото на пациента.

Устройството може да предава мозъчни сигнали по Bluetooth, като така позволява на субектите, участващи в експеримента, да контролират компютър или да наблюдават мозъчната си активност.

Имплантът на Neuralink има трансформиращ ефект при възстановяване на мозъчните функции
(снимка: Neuralink / YouTube)

Илон Мъск твърди, че технологията е тествана успешно на примати. Маймуната с имплантирани електроди е била в състояние да контролира компютъра с мозъка си.

По думите на Мъск, технологията, която Neurаlink ще представи в петък, е наистина „зашеметяваща” в сравнение с това, което хората са виждали досега. „Потенциалът е наистина „трансформиращ” при възстановяване на мозъчните и двигателни функции”, написа по-рано Илон Мъск в Twitter.

Коментари по темата: „Илон Мъск показва зашеметяващ мозъчен имплант на 28 август”

добавете коментар...

  1. Иво

    Няма никакви актьори това е самата реалност

  2. Anonymous

    Ма ного им са контролира на тия ора, олии и ас искам, ма с кво ги мажат тия бе!?

  3. Anonymous

    Ай пак холиуйд….

  4. Anonymous

    Браво

  5. Бай whoй

    ще си го монтирам на кървавицата че да имам по-добър контрол като вземе да ми става когато минава някоа убава мома, само с команда изпращам “стой мирен не мърдай”

  6. Илън Мъск

    Донт уори май френдс нали видяхте какво стана с моето удароустойчиво стъкло на тесла пикапът ми?! По подобен начин действа и този чип.

  7. 1

    Въй, момчета, пийте си хапчетатата редовно бре!

  8. Свободния

    Става дума за вашите мозъци има милиони чипове къде ли ще го имплантира с помощта на 5 джи мрежата. Има описано събитие. В Библията казва се Главата или дясна ръка. Ако това е момента горко на Човеците. Идва нов световен ред. Човек без собствена воля

  9. Фофу

    Пешо, а ти кой си?

  10. Пешо

    И тоя е един актьор на американското правителство.

Коментар