Google Lens превежда текст от екранна снимка автоматично

Потребителите на Android ще могат лесно да превеждат текстове от екранни снимки
(снимка: Google)

Приложението Google Lens се сдоби с нова удобна функция. Потребителите вече могат да правят екранна снимка, съдържаща текст на чужд език, и да оставят Google Lens да преведе текста без никакви междинни стъпки.

Новата функция е достъпна в потребителския интерфейс на Google Lens Screenshot за устройства, които работят с операционна система Android 11, съобщи Gizmochina. Бутонът за превод става видим на екранната снимка и може да бъде щракнат за бързо намиране и превод на текст.

В допълнение към превода, потребителите могат също да копират текста на екранната снимка, който след това да бъде изтеглен за офлайн достъп или споделен в социални мрежи като Twitter или Instagram. Потребителите могат бързо да изпратят екранна снимка до пълното приложение Google Translate.

Все още не е известно дали тази функция ще работи на устройства с Android 10 и по-стари версии на мобилната операционна система.

За първи път Google Lens беше представен на конференцията за разработчици Google I/O 2017. Това е инструмент за разпознаване на изображения, който за първи път бе интегриран с Google Assistant в смартфоните Pixel 2 и Pixel 2 XL.

По-късно, през 2018 г. инструментът бе интегриран и с Google Photos както за Pixel, така и за други устройства с Android. През юни 2018 г. Google Lens излезе като самостоятелно приложение в Play Store, което има над 500 милиона изтегляния към януари т.г.