Google Lens се научи да намира текст в снимка

Функция за намиране и разпознаване на текст вече е налична в някои устройства с Android (снимка: Google)

Google добави възможности за изкуствен интелект към своята платформа Lens, които позволяват търсене на текст в снимки от Google Photo и последващото му разпознаване.

След като бъде разпознат, текстът може да се вмъква в бележки, документи или формуляри и да се ползва както обикновен текст, съобщи The Verge. Новата функция вече е налична в някои устройства с Android, но все още не е активна в iOS.

Google позиционира функцията като начин за лесно снимане на пароли за Wi-Fi, въпреки че възможностите й са много по-широки. Всъщност по този начин може да се копира всеки текст. Вече е възможно да се търси текстов фрагмент, без да е необходимо първо да бъде избрана снимка, т.е. разпознаването става автоматично.

Функцията за намиране и разпознаване на текст беше обявена за първи път на конференцията за разработчици Google I/O през 2017 г. Тогава главният изпълнителен директор на Google Съндар Пичаи посочи, че нова функция ще позволи на системата да разбере контекста на снимката.

Той имаше предвид, че потребителят може да насочи камерата на смартфона си към стикера с паролата на рутера и автоматично да се свърже с Wi-Fi, с помощта на софтуер за четене на парола.

Коментар